2021-12-20 30 views
大澳德發銅鑼灣謝斐道477-481號肇明大廈1樓及地下A號舖難得放假今日同左屋企人去左維園行工展會,行完之後唸住係附近食埋飯啦,所以上openrice睇下有咩好食,主要就屋企人都係唸住食中式為主,見到呢間<大澳德發>有好多好評,係食水上人家既菜式,即時唸起豐富既海鮮,岩晒我地胃口啦椒鹽焗鮑魚呢味應該係餐廳既招牌菜式,絕對唔會令大家失望,第一次食炸鮑魚感覺好新鮮,出奇地口味,餐廳將鮑片輕輕炸左,但食落仍然有食開鮑魚既口感,加上鋪係上面炸蒜一齊食就最有風味啦蒜蓉蒸龍躉腩份量好足有好多舊,而龍躉肉好厚身,食落啖啖肉有口感之餘仲非常嫩滑,再加埋墊底既豉油同埋粉絲一齊食,真係好正蒜蓉燒生蠔雖然蠔嘅size唔算太大隻,但係燒得好香,表面鋪滿左蒜蓉同辣椒仔,食落仲係好鮮嫩多汁蒜蓉粉絲蒸聖子 聖子好新鮮,食落口感彈牙,配合埋蒜蓉蒸真係絕配,而精華所在當然就係d粉絲啦,撈埋少少豉油一齊食,無得頂呀大澳海味雜菜煲食左咁多海鮮當然要食返個菜中和下,入面除左有各款唔同既蔬菜之外,餐廳仲用左大澳既蝦乾一齊黎煮,所以個湯底非常甜味,蔬菜食落都特別鮮甜
大澳德發
銅鑼灣謝斐道477-481號肇明大廈1樓及地下A號舖