2022-07-31
(文中有坐打卡位tips)IG人氣梅窩cafe:集交通唔方便﹑地點多蚊蟲﹑好天又太熱唔好天又掃興﹑仲要爭打卡位爭崩頭於一身,依然無阻人潮蜂擁而至!不過除咗打卡,成間cafe完全融入大自然,坐係到望下天﹑望下人地餵魚﹑睇下書⋯的確係值得抽時間黎探店嘅~❝The Hideout Breakfast❞ ($130)〔推介!〕包括炒蛋﹑炒蘑菇﹑parma ham﹑腸仔﹑時蔬﹑多士,味道上係ADB標準黎講算係不錯,價錢上係打卡cafe黎講亦尚算合理偏貴少少咁多。炒蛋夠嫩滑﹑炒蘑菇惹味同時亦保留到濃郁蘑菇香味。❝Avocado Toast❞ ($130)〔推介!〕牛油果份量大方,配合車厘茄解膩,整體味道平衡得不錯,多士相當出色,口感煙韌之餘亦夠厚身。❝Flat White❞ ($48)可以自行選擇咖啡豆,大大加分!今次揀咗偏向nutty嘅豆,啱自己口味最緊要~𓂃𓈒 𓂂𓏸 The Hideout 𓏸𓂂 𓈒𓂃 @thehideouthk 大嶼山梅窩銀礦灣路梅窩碼頭步行約12分鐘抵達(東涌地鐵站至梅窩消防局車費約$120、落車後步行約2分鐘抵達)星期一﹑星期三至日09:00 - 18:00營業星期二全日
❝Avocado Toast❞ ($130)
❝Flat White❞ ($48)
大嶼山梅窩銀礦灣路
星期一﹑星期三至日09:00 - 18:00營業
星期二全日休店
❋ 只接受網上訂座(每日00:00開放14天後預約),不接受walk-in
❋ 由於每組食客用餐時間為2小時(夠鐘會有店員致電提醒)﹑加上魚塘邊嘅位置只得4個,可以想像當有四組食客9am到店,而佢地坐到11am離開,咁10am到店的話就會比較尷尬,甚至有機會用餐時段完結都坐唔到打卡位。
探店當日預約平日10am,到10:30am左右等到正中心嘅魚塘邊位置。到12nn,當我同友人準備動身﹑戴口罩之際,其實已經有兩三個人係附近守候。起身離席個下,其中一個係附近嘅女仔即刻坐低,然後另一個同樣等緊位嘅女仔即刻扁哂嘴( ᵒ̴̷͈ᯅᵒ̴̶̷͈)
所以如果揀錯時間﹑唔好彩,真係未必可以得償所願。解決方法包括問人借位影兩張相,而我相信大多數人都會願意嘅~但如果好想享受一下坐魚塘邊嘅寫意﹑又覺得自己唔夠人爭位,就建議大家盡量早少少起身﹑揀平日9am到訪。10am都可以接受,11am後應該係腥風血雨level嘅爭位時段了~
𓂃𓈒 𓂂𓏸 𝐫𝐚𝐭𝐢𝐧𝐠 𓏸𓂂 𓈒𓂃
推薦程度 | ♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♡♡
適合場景 | Cafe hopping﹑小旅行
更多同區美食 ☞ #17離島
更多同類美食 ☞ #17咖啡店
♥️ 追 蹤 @17feelgood 發 掘 更 多 高 質 感 食 事 / 生 活 提 案 ♥️