2005-11-02
28-9-2005 2223工作大戰過後當然要食番餐好少少啦,係駱克道及軒尼詩道附近周旋,見有間新開食米線,咁入去幫襯下啦。見到配搭都唔少,但最令我眼前一亮的是有兩個幾貴但幾多料的所謂過橋米線套餐,一個叫大理過穚米線:腐皮、芽菜、菜、酸菜、冬菇、腩肉、菜肉雲吞、豬大腸及蟹籽丸,另一個叫昆明過穚米線:腐皮、芽菜、菜、酸菜、冬菇、雞中翼、豬肚、豆苗餃、香菇貢丸。我就要了前者及中辣。上到檯都幾大碗,首先唔係食配料或米線,而係飲湯,唔係好辣,有些少偏酸,唔係好夠過穩,當然每間的尺度也不同,好似譚仔記既話,包成個禮拜唔係講野兼食野。非肉的配料可以多的會更加好;冬菇多一隻唔會顯得‘度’;菜肉雲吞有兩粒,至少皮薄及幾大粒;豬大腸就有好少好少‘味’啦,不過已經不錯,唔係唔知自己食左乜野落肚;腩肉稍為厚及鞋左些少;蟹籽丸應該係出面賣返黎,皮比較厚,好大粒,裡面份量都唔少。雖則未見突出,但加埋豆漿兼其份量只係40蚊,仍然值得試。
雖則未見突出,但加埋豆漿兼其份量只係40蚊,仍然值得試。