2022-03-19 352 views
第一次嚟到大角咀,聽講呢度有間好出名排哂長龍嘅人氣小店,而且仲係我地好鍾意食嘅台灣野,一於去試吓,店名幾特別,不過唔識讀🙈 鋪頭唔大,座位與座位之間嘅通道有少少逼,店內環境同擺設頗有台灣嘅感覺主打嘅台式便當有約十款選擇,各附上五款配料,每個星期都會定期轉,咁就唔會咁容易厭!當日配菜有黃金炒野菜、爆蒜燒冬粉、麻辣炒薯絲、焦糖玉子同本日涼菜。個人最鍾意冬粉,整得夠入味又有咬口,麻辣炒薯絲都真係幾辣下,辣到流鼻涕,玉子燒就嫌太甜(中意食玉子嘅肌肉熊表示幾好食,仲拎埋我個舊👻)每個便當包一杯高山茶,亦可以加錢升級飲品。另外枱面仲有三種調味粉比客人任落,分別係海苔、鹽酥同香辣。整體份量都幾多,味道價錢都合理,食到好飽好滿足,略嫌便當入面嘅野食唔夠熱,似常溫_➤那個滷排骨便當🐷🍱$66呢個係招牌菜,塊排骨超大塊,目測差唔多一個手掌✋🏻咁大,舖滿成個碗,賣相好吸引,排骨厚身而且骨嘅部分唔多,得一條可以啖啖肉,炸粉薄薄一層。味道方面幾入味,帶少少甜又唔會太鹹。肉質鬆軟唔乾,好易咬開,不過本身就咁望以為係酥脆,但可能因為淋左滷汁,食落質感似淋咗嘅脆皮。另外一大舊原塊直接上冇完全切開,嵌住晒下面啲餸同飯,

_
➤那個滷排骨便當🐷🍱$66
呢個係招牌菜,塊排骨超大塊,目測差唔多一個手掌✋🏻咁大,舖滿成個碗,賣相好吸引,排骨厚身而且骨嘅部分唔多,得一條可以啖啖肉,炸粉薄薄一層。味道方面幾入味,帶少少甜又唔會太鹹。肉質鬆軟唔乾,好易咬開,不過本身就咁望以為係酥脆,但可能因為淋左滷汁,食落質感似淋咗嘅脆皮。另外一大舊原塊直接上冇完全切開,嵌住晒下面啲餸同飯,食落有少少唔方便同狼狽。除咗之外,太多餸同配菜,對比之下白飯比例較少,食到最後得番餸,有啲膩,不過其實可以揀多飯(唔洗額外加錢),好後悔冇嗌多飯☹️
那個滷排骨便當

➤香酥脆雞便當(海苔口味)🐔🍱$64
有三種口味選擇,不過其實分別唔大,都係就咁係面頭落調味粉。三舊好大新鮮炸好嘅雞件,炸粉唔厚好香脆,有肉汁唔會乾爭爭,外脆內嫩,唔覺好油膩,有啲似鹽酥雞,紫菜粉嘅味道唔係好食得出,反而啲雞越食越鹹。同埋個飯冇咩汁加埋都係乾嘅炸雞,食落幾dry
香酥脆雞便當

➤鹽酥甜不辣$18
賣相一般,煙煙韌韌咁,冇乜調味,得面頭灑左少少鹽酥粉,又唔夠熱,整體不過不失,冇乜特別,不過得兩塊,偏貴
鹽酥甜不辣

➤那個早餐奶茶🧋(+$9)
食台灣野梗係要飲番杯台式廢水,偏甜,飲落似森永牛奶糖陣味,都幾好飲

➤花壇蜂蜜綠茶🧋(+$6)
味道唔錯,大大杯,蜂蜜味幾突出,幾解膩
那個早餐奶茶+$9  /  花壇蜂蜜綠茶+$6

📍那個ㄋㄚˋ ㄍㄜ
大角咀埃華街116-118號地下8A號舖

2022-03-07
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$81.5 (Lunch)
那個滷排骨便當
香酥脆雞便當