一直都覺得大角咀係一個新舊交融嘅社區靠海附近的全部都是1000幾百萬嘅豪宅,只需一街之隔,就已經係幾十年既舊樓唐樓等,成個大角咀其實有大部份都係住宅區,所以區內臥虎藏龍有很多好味有特色嘅食肆,今次就特登同朋友嚟試吓一間日系家庭便當小店 @ccchill_houseee 這間日系家庭式便當在區內都幾受歡迎,經常都會見到一條人龍,好在我同朋友嚟嘅時候,並不是繁忙時間,所以一入去就有位坐啦. 餐廳走日本木系風,一入去好有一種日本小家庭嘅感覺,座位不多只有四台,不過都很乾淨企理的 小店嘅全日便當套餐其實都幾經濟,最平都係$58起.  見到Menu上面有四個字"慢煮生活",所以我哋就特登揀咗兩個慢煮系列嘅定食套餐(定食套餐包括: 主菜,主食,沙律和冷盤)🔮慢煮封門柳配雜菌燒汁   封門柳嘅份量比我想像中多啊,整整一條嘅份量.師傅烹調封門樓柳的時間掌握得剛剛好,一片片切開清楚看到裏面中間的位置還是粉嫩粉嫩的,5成熟左右,入口非常軟腍,有種好似溶化的感覺,淡淡的牛肉香味與雜菌汁亦很匹配,一定要Thumb up呀👍!🔮慢煮黑毛豬配蘑菇汁     黑毛豬的份量一樣很多,慢煮好黑毛豬再煎香表面,外面香口,

(定食套餐包括: 主菜,主食,沙律和冷盤)

🔮慢煮封門柳配雜菌燒汁

🔮慢煮黑毛豬配蘑菇汁
黑毛豬的份量一樣很多,慢煮好黑毛豬再煎香表面,外面香口,入口肉質也是軟淋淋的,一點有沒有乾柴的感覺,口感一流呀! 食得出猪肉本身沒有太多的調味,所以配上香濃的蘑菇汁味道就剛剛好.

🔮沙律
🔸️柚子紫薯青蘋果沙律
絕對是一個有小驚喜的沙律,本以為入口應該滿滿的紫薯味,點知一入口竟然是滿滿清新的柚子和青蘋果味,十分清新醒胃呀

🔸️芝麻醬秋葵
純粹個人喜好,我好鍾意食秋葵的,就係鍾意佢嗰種滑潺潺和草青味,配上日式芝麻醬,酸甜開胃

🔮冷盤
🔸️山葵八爪魚;山葵本身帶微微的芥辣味道,與八爪魚粒混在一起,刺辣帶鮮,十分爽口;
🔸️蒜味墨魚仔傳統的日式前菜,以前菜來講,墨魚仔都較為大隻有咬口,味道正常冇失手

🔮主食
天氣開始轉熱食返個蕎麥冷麵來refresh吓都不失為一個唔錯嘅選擇,唔好睇佢個碗仔細細 其實麵條嘅份量都真係幾多;蕎麥麵十分有嚼口,冷麵汁有着淡淡的鰹魚味,清新微甜;烏冬十分彈牙,配上昆布木魚湯底,鹹香掛湯,很有日本風味!

🍹特飲跟餐加$15
🔸️白桃乳酸梳打🔸️紫色世界;兩杯特飲都好colour十分打卡,前者酸酸甜甜,有種好似飲緊有氣益力多嘅感覺,杯底還有白桃粒;後者滿滿碟豆花香,可是偏甜了一點

之前冇諗過成個定食份量會咁多我哋仲嗌多咗幾個小食呀!不過一啲都唔後悔因為幾款小食都很出色
🔮日式雞骨腸

非常香口咬落還有否則之感推介

🔮棒棒軟骨餃子
餃子皮煎得十分香脆,咬落重好Juicy,滿滿的肉汁呀

🔮蜜瓜福餅
絕對建議大家點這一個做飯後甜品,濃郁的蜜瓜香,而且餡料飽,皮薄餡靚,食埋呢個小甜品我覺得今餐真係好滿足呀!
棒棒軟骨餃子
慢煮黑毛豬配蘑菇汁