阿媽今晚睇大戲,唔煮飯,我宅女惟有出街食。上網睇下屋企附近有咩好野食,留意到呢間「火星料理」似乎唔錯,天寒地凍,就去嘆個韓式火鍋。餐廳位於一幢工廈既五樓,一出lift門,已經聞到好香既味道,食慾指數大增。行入餐廳,有室外同室內座位,今晚翻風,我無勇氣坐室外,都係坐入面穩陣。第一次黎,問下事頭婆有乜介紹,佢話呢度比較多人叫火鍋,食得辣既可以叫部隊火鍋 (可以叫小辣),完全唔食辣既可以叫人蔘雞鍋。其實我向來唔食得辣,但同時又係一位會叫辣既勇者,再加上天氣凍凍地,於是叫左個小辣「辣泡菜年糕部隊鍋」($230),另外再加「韓式紫菜包飯」($35)同「芝士海鮮煎餅」($120)。前菜同飲品先黎。響四碟前菜入面,我特別鐘意右邊既薯仔同黑豆,甜甜地,粉粉地,係我喜歡既口感。至於飲品,我揀左米水($12),曾經響首爾既汗蒸幕飲過呢種特色飲品,雖然今次只係罐裝,但一樣喚醒我去旅行時既快樂。米水係甜甜地既,底下有飯粒,幾好飲,同時可以解辣。飯卷黎勒,都幾足料,有雞蛋、醃蘿蔔、紅蘿蔔、青瓜、香腸、牛蒡等等,咬落去好爽口,注意番,韓式飯卷係無加醋既,唔同日式壽司,但我都幾鍾意呢種淡淡既味道,感覺比較清新自然,

飯卷黎勒,都幾足料,有雞蛋、醃蘿蔔、紅蘿蔔、青瓜、香腸、牛蒡等等,咬落去好爽口,注意番,韓式飯卷係無加醋既,唔同日式壽司,但我都幾鍾意呢種淡淡既味道,感覺比較清新自然,同埋我幾欣賞呢舊飯卷既雞蛋係煎過既,有些微焦香,唔錯。
部隊火鍋上枱時,心入面即刻講左句:金翅大鑊了,因為原來分量都幾大,好驚食唔晒,除左個鍋之外,仲有得揀公仔麵、粉絲定飯 (我地本來揀公仔麵,但後來都係覺得食唔晒,原碟俾番餐廳,以免浪費)。

我諗大家都知道部隊火鍋既來源,係因為戰後物質貧乏,韓國人於是用美軍留低既罐頭製成火鍋,有肉有菜咁,好受歡迎。而火星料理既部隊火鍋,食物就豐富得多啦,材料除左一般既午餐肉、泡菜、蔬菜、香腸(注意,係雞尾腸)之外,仲加左龍蝦丸、韓式年糕、脆肉瓜、雞脾菇等等,而且每樣既分量都好多,實在好豐富呀!
最後黎埋個芝士煎餅,分量一樣好大,而且勁足料,咬落去啖啖都係海鮮,蝦同八爪魚都好新鮮,八爪魚完全唔靭。個餅煎到微焦,勁香口;底部係煎脆左既芝士,正呀!

2015-12-16