2024-01-16
今日來到太子的泰國餐廳~ 裝修清新明亮,感覺比較舒服😌 食物質素中上,價格超親民。🌟凍泰式奶茶最吸睛當然係「🐻熊啤啤冰」~ 熊仔浸在奶茶入面。奶茶茶味濃香,甜道剛好。真係好睇又好飲!🥢炸蝦餅:異常的大件🤣一口吃不下的感覺。熱辣辣上枱時已預先切開一半。蝦餅外層超脆,入口咬落彈牙,蝦味滿滿,十分滿足🥢蝦球柚子菠蘿沙律:鮮蝦球已經非常吸睛,加上柚子和菠蘿,味道酸酸甜甜,小辣感覺刺激開胃🥢椰汁虎蝦湯:上枱時香氣十足,椰汁湯底味道剛好~ 加上兩隻大蝦和配料後,分到6-8碗,夠晒飲🥢慢燒鮮魚生菜包+ 印度薄餅經典泰國菜式,整條烏頭魚燒到外皮小小焦黑,但卻保留入面魚肉嫩滑~ 配料有泰式米粉、生菜、泰式辣汁。包埋一齊食勁好味。我加配了薄餅,包保同朋友都夠飽🍹泰式蝶豆花梳打特飲蝶豆花 + 梳打 + 柚子蜜~ 店主都細心地將冰雪成玫瑰花形狀~ 真心讚~
🌟凍泰式奶茶
🥢慢燒鮮魚生菜包+ 印度薄餅