2018-07-27 511 views
同朋友在網上找了很久,在哪裏食海鮮平靚正,最後找到這間餐廳,這間餐廳出名是蒸氣海鮮塔,樓咁高嘅海鮮塔放在你面前,呃like影相一流本身佢有一個全海鮮塔套餐$358/位,好抵食,但因為我們有朋友對海鮮敏感,所以我們決定散叫來吃,當中有兩層海鮮改了為娃娃菜牛肉和蟲草花蒸雞,方便這位不吃海鮮朋友,與眾同樂因為太肚餓了,食海鮮塔前,我們叫了幾樣菜式先吃,有幾款不得不讚,第一:鹽焗蟹($138/隻)我們叫了兩隻分享來吃,意想不到,其中一隻爆膏,正呀第二:浸泥螺($48)自問第一次食,但出奇地好食,會食唔停囗第三:黃金蝦($138)近排好興食什麼都加鹹蛋黃,什麼什麼蛋黃魚皮,什麼什麼蛋黃麵包,想唔到,加上蝦身上也可以主角海鮮塔來了,第一層蒸海蝦,因頭先食完黃金蝦太好味了,所以相比之下蒸海蝦,普通了一些第二層蒜蓉粉絲蒸象拔蚌,剛剛好一人一隻,粉絲蒜蓉入曬味,第三層娃娃菜牛肉,第四層蟲草花蒸雞,食得海鮮太多,會有一種好"滯"的感覺,剛好這兩味可以中和返"滯"的感覺,可以再努力第五層果皮蒸鮑魚,第六層波士頓龍蝦,見佢喺魚缸捉上來,活生生的,不是出面的急凍龍蝦,媽媽話街市活生生一隻波士頓龍蝦,也差不多要2

第五層果皮蒸鮑魚,第六層波士頓龍蝦,見佢喺魚缸捉上來,活生生的,不是出面的急凍龍蝦,媽媽話街市活生生一隻波士頓龍蝦,也差不多要200元/隻,這裡$218/隻,好抵食😂😂第七層海鮮精華粥底,中國人冇米飯落肚會久飽肚感覺,所以最後雖然好飽,但吃一碗精華粥底,當堂成個人醒神,因大量海鮮精華留在最尾的粥底內,非常鮮甜,因為太飽所以最後打包了粥,明天早餐再吃

總結:如果叫海鮮套餐會超值一些!!散叫的話一定要加粥底,波士頓龍蝦及奄仔蟹必叫,因為媽媽話好抵食😆😆

浸泥螺
鹽焗蟹