大肚子五個月後..的確較少約朋友飯聚..隨著肚子越來越大..真的比較論盡..如不是有自己人在身邊..我都盡量少出了..費事要朋友對我特別照顧嘛..難得這夜有弟弟陪我..當然要見下朋友仔啦..人多就可以吃多些款..我最喜歡(我一向眼闊肚窄>~<) ​BEL CIBO Restaurant​ 位於厚福街的H8..全幢差不多都和吃有關..之前都在其他樓層吃過日式放題和牛肉包..說回這裡..大肚太太七點多已經很肚餓..餐廳很快就先來了幾個頭盤.. 海鹽燒牛舌 HKD 78份量十足的厚切牛舌..煎得又香帶點微脆邊..我自己非常喜歡..賣價只是78..我覺得相當抵吃..吃完一塊很想再吃..不過要留肚吃之後的餸嘛..我忍..(自有阿B之後,,最放肆就是吃牛了..拿正牌要吸收豐富鐵質嘛) 香芒鮮蝦塔,野菜沙律 HKD 88香芒鮮蝦塔部份非常鮮甜..起初我都有點驚芒果會酸..哈..其實大肚太太不宜吃芒果..但餓了芒果太久了..吃一點點不怕啦..相比之下野菜沙律就被比下去了.. 蟹肉芝士釀焗牛油梨 HKD 88充滿驚喜而且覺得很好吃的頭盤..好味道這回事很主觀..我自己很喜歡吃牛油

海鹽燒牛舌 HKD 78

香芒鮮蝦塔,野菜沙律 HKD 88

蟹肉芝士釀焗牛油梨 HKD 88

充滿驚喜而且覺得很好吃的頭盤..好味道這回事很主觀..我自己很喜歡吃牛油果..無論軟硬我都喜歡..所以這道菜配上濃度適中的蟹肉芝士我覺得非常好吃..但不喜牛油果的就會變相反了..

黑松露醬煮原隻鮑魚 @HKD 42

每人一隻黑松露醬煮原隻鮑魚..一上檯已聞到香濃黑松露香..配上有嚼感的鮮飽魚..效果出奇的夾..不過略帶微暖上檯不知是否特別安排呢?我覺得如果熱一點上檯會更香..

西蘭花藍芝士濃湯 HKD 58

弟弟點了這個..入口濃郁的藍芝士香味令人很滿足..不過這類型的湯..我覺得和別人share最好..因始於芝士部份較濃味..很易頭幾啖就好好味..喝多兩啖就太多..會覺得膩..所以最好share就又好味又剛剛好..

洋蔥湯 HKD 48

我誤會了是法式洋蔥湯..所以上檯時的確有點失望..一個普普通通的洋蔥湯吧..我覺得較適合時刻keep fit的女士們..味道沒什麼特別..很清..不過不失啦..

香焗牛膝 HKD 788

這個上檯前真是氣勢十足..侍應先會推至你的檯旁,然後點火,我覺得應該叫火焰牛膝會更適合..哈哈..叫這個還可以順便和朋友慶祝生日呢..邊點火邊唱生
日歌..氣派非常^^又夠新意..熄火後..侍應把牛膝拿回廚房幫我們切好再上檯..分量可不少呀..六至八個朋友吃都足夠有餘..肉嫩多汁..原來牛膝
肉都幾好味..之前我從未吃過呢..

香煎日本水飼豬扒 HKD 218

聽店員說日本水飼豬是靠吃流質食物和礦泉水養活的..我聽後第一想法..那隻豬一定不會肥啦..結果煎出來果然肥肉不多..肉質與平時的豬比較偏'淋'身 ..但又吃得出不是加了'鬆肉粉'的效果..不過我自己略嫌它瘦了點..可能我較喜歡吃有點肥的豬扒吧..

松子仁野菌薄餅 HKD 148

香脆十足的素pizza..極喜歡它的脆餅底..加上全菌上陣..令人放肆吃都不怕..有別於平時吃pizza後的罪惡感..配上有咬感的松子仁多了一份層次感..

沙巴翁朱古力黑炭球 HKD 78

um..上檯時沙巴翁部份已呈溶化狀態..無知的我以為只是普通忌廉..所以完全沒有吃這部份..朱古力黑炭球外層由可可粉重重包圍..內裡好像朱古力雪糕包著雲
呢拿雪糕..冰凍而又不會溶化得太緊要..是入口剛好的程度..我是雪糕精來的..基本上..什麼雪糕我都喜歡..不過若朋友們不是勁fd的話..可能叫
多一兩份會較好..因會吃太多口水尾了..哈哈哈..

朱古力沙冰 HKD 42

入口香濃又夠冰凍..令人喝得滿足..絕對能滿足朱古力迷..(無奈就是冰凍..喝了幾口..弟弟就不再給我喝了..大肚太太不能吃太多生冷東西呢..)

這裡的食物質素著實不錯..價錢大部份亦都大眾化..不過可能宣傳不夠強吧..晚間的人流不算太多..氣氛情調都ok..但亦因為夠情調..所以現場暗暗的..想影相影得好會比較難

2014-10-20
$350 (Dinner)