2015-10-12
和友人在九龍城食過泰國菜之後仲未傾夠,故然耍找下場食甜品剛好泰菜餐廳對面街就有一間甜品店對我印象中,九龍城的甜品間間都很不俗,不會中伏的,所以也沒多想就入去了入到店內才知道原來看上小小,但都坐到好多人因為正有一班年輕學生,大概20多人在食甜品,好不熱鬧~~看到他們,實在令我回想起年輕時的自由,哈哈由於泰菜食過已經好飽肚,所以想食點輕食,無咁HEAVY的甜品但無可奈何,看到 雙丸椰皇紫米 就忍不到口,好想食!價錢亦好估理,原個椰皇上,都是$38先說友人的甜品,她點了 芒果豆腐綿花冰我試過一口綿花冰,好有趣,真的是豆腐味~!從來沒試過豆腐味的綿花冰,想不到平時淡淡的豆腐味都可以製成綿花冰一食落去就好有豆腐味,感覺有點像食豆腐花,但是是即溶版的!好特別~~至於我的雙丸椰皇西米,一捧上來已經覺得好香椰味,流晒口水!!這個甜品用料好足,除左有湯圓,仲有芋圓!仲要係好正宗台灣芋圓個隻味,煙煙韌韌,好有口感!至於個西米一路食都覺得好香椰味,雖然西米露唔算好多西米,感覺比較稀少少但已經好足夠,因為有好多其他配料食,如果太稠反而會好heavy好漏,會食唔晒所以個人認為份量已經好充足 食完真係超級滿足!今
剛好泰菜餐廳對面街就有一間甜品店
因為正有一班年輕學生,大概20多人在食甜品,好不熱鬧~~
看到他們,實在令我回想起年輕時的自由,哈哈
但無可奈何,看到 雙丸椰皇紫米 就忍不到口,好想食!
價錢亦好估理,原個椰皇上,都是$38
芒果豆腐綿花冰
我試過一口綿花冰,好有趣,真的是豆腐味~!
一食落去就好有豆腐味,感覺有點像食豆腐花,但是是即溶版的!
好特別~~
這個甜品用料好足,除左有湯圓,仲有芋圓!
仲要係好正宗台灣芋圓個隻味,煙煙韌韌,好有口感!
雙丸椰皇西米
所以個人認為份量已經好充足
食完真係超級滿足!今次在九龍城食了兩間新餐廳,下次過黎搵食又可以多個選擇啦~~~
在此亦祝願我友人在外地生活愉快!!!