2019-07-26 15 views
女友明晚出發同朋友去歐洲旅行😭賣甩我個幾星期。 今晚點都要早d 收工同佢食餐好既。 佢話想食得清淡健康d , 我拍板食蒸氣海鮮鍋。 選擇左尖沙咀寶軒酒店地下既餐廳。 沿樓梯上,見到張貼了好多明星相,而且還聞到陣陣海鮮香。 -蒸氣海鮮套餐有好幾款,我們揀左 「翡翠海中寶」套餐$398。點了套餐後,奉上香口咸花生及爽辣青瓜。 -每圍都有職員貼心服侍計時蒸海鮮,確保唔會蒸過龍變「un」。先食蒸氣海鮮,然後再火鍋。職員先放冬瓜配料做湯底,食完海鮮才品嚐湯。-先蒸黑松露蛋,蒸蛋口感滑溜,味蕾充斥著淡淡蛋香與松露香,令人滿足。接著是蒸海中蝦🦞及沙包蜆。 不需任何調味,味道相當鮮甜! 頭三款食物相當出色,令人更期待餘下每一款海鮮😁又點少得矜貴既「大連鮑魚配蟲草花」呢! 蒸三分鐘就食得,而且質感何其爽彈。-蒸煮是最能夠突出食材的鮮味。「日本元貝」同樣是蒸三分鐘,快靚正!先喝其湯汁;珍寶size的元貝口感彈牙,蒜蓉粉絲夠惹味,吸收了湯汁精華,食得津津有味。-花蟹是最後出場的海鮮;不算大隻,但雪白蟹肉夠鮮甜。-休息一會兒,就試試冬瓜湯了。蒸海鮮的過程產生的湯汁流入湯底,濃郁的鮮香。 -套餐還未完呢! 仲有

接著是蒸海中蝦🦞及沙包蜆。 不需任何調味,味道相當鮮甜!
頭三款食物相當出色,令人更期待餘下每一款海鮮😁

花蟹是最後出場的海鮮;不算大隻,但雪白蟹肉夠鮮甜。

套餐還未完呢! 仲有數款火鍋食材:肥美的美國桶蠔,肥瘦均勻的西班牙黑毛豬腩片、鮮嫩娃娃菜及彈牙手打四寶丸。
仲有椰汁西米做甜品!爽呀!