2024-03-26 54 views
AIRSIDE開幕咁耐,我仲未去過呢個商場😂,難得我細妹得閒,我就約埋佢去一齊去商場行下👯‍♀️,仲意外地比我地發現左間打卡一流咖啡店❤️餐廳主打日式洋食,聯同日式傢俬店合作,打造數千呎空間,整體裝修以簡約木系風格為主題🪵,加上落地大玻璃設計,營造休閒愜意感覺🥰,中間位置擺放月球🌕擺設及其他藝術品裝飾,有種身處藝術館錯覺😍- 是日餐湯:周打忌廉湯🥣 (跟餐)奶白色忌廉湯質地濃稠,忌廉香味濃厚,內有少量甘甜粟米粒🌽點綴,加上兩粒麵包乾🍞增加香脆口感😝- 田園沙律🥗 (跟餐)沙律內有新鮮沙律菜、車厘茄🍅、青瓜🥒及藜麥,配上酸甜醬汁,清爽開胃😎- 天婦羅紫菜魷魚🦑 $68炸魷魚外層麵衣不會過厚,炸得酥脆可口☺️,表面加上紫菜碎調味,配上蛋黃醬更滋味😗- 芝士澳洲和牛漢堡伴焦糖洋蔥伴甜蕃薯條🍔 $168包體鬆軟帶牛油香氣🍔,和牛漢堡扒牛味濃郁,生熟度剛好,肉汁足夠,配上鹹香芝士🧀、焦糖甘甜洋蔥絲🧅,層次豐富🤤,蕃薯條🍠炸至黃金香脆,質地粉糯清甜,保留著蕃薯單純原始甘甜味😝,配上濃稠惹味黑松露醬更滋味😋- 慢煮穀飼澳洲和牛面頰伴蘆荀、枝豆配海苔意大利飯🐮 $258和牛面頰肉質細緻綿密,入口即化,油花分

- 是日餐湯:周打忌廉湯🥣 (跟餐)

- 田園沙律🥗 (跟餐)

- 天婦羅紫菜魷魚🦑 $68

- 芝士澳洲和牛漢堡伴焦糖洋蔥伴甜蕃薯條🍔 $168

和牛面頰肉質細緻綿密,入口即化,油花分布均勻😍,表面淋滿香濃燒汁更突出濃郁牛味🤩,意大利飯🍚黏稠得來質感煙韌,有嚼勁,濃郁忌廉醬汁包滿飯粒,加上海苔碎點綴,口感豐富有層次☺️

- 宇治抹茶蛋糕配日本紅豆🍰 $68
這款甜品賣相相當精緻,以朱古力磚雪糕外形呈現😛,抹茶蛋糕質地絲滑濕潤,帶有清幽抹茶回甘香🍵,加上軟綿微甜紅豆蓉🫘及底層香脆牛油餅乾🍪,層次豐富,整體配搭甜而不膩😛

- 宇治抹茶拿鐵🍵 $34
濃郁奶香混合清澀抹茶甘香,口感順滑,味道清新😝

不得不稱讚餐廳裝潢設計,寬敞樸實空間加入大量清新植物盆裁🌿,為餐廳打造素雅恬靜風格😳,加上食物菜式新穎有創意,最適合喜歡美食又喜歡打卡既你地黎試下❤️

📍 Relish Kitchen by ALOT - 啟德
九龍城啟德協調道2號AIRSIDE 3樓L316號舖