2020-06-16
一直想去好耐,剛巧見到重開,決定相約好友試試。環境佈置比相像中豐富,一入門已見大大個德記茶樓牌匾,好似入左童話世界,四週都有B Duck的畫和佈置,我被安排在巨型鴨裝置下。每枱都安排了一隻不同造型的B Duck伴食😂。餐具茶具都印有靚靚B Duck ,見到都賞心悅目,對於我這個B Duck粉絲來說,整個茶樓都很令人興奮。大部分點心都印有B Duck 樣子,有點不忍吃,太可愛了。蝦餃咬開後能見原隻大蝦,足料。黃色的Buffy流心奶黃包,好夠熱,不會太甜,擘開見到濃濃的奶黃流出來。吉列黃金蝦用原隻蝦,蝦炸得剛好,沒有多餘的炸漿。蝦多士咬開中間是一層彈牙的蝦膠,配上特調的沙律醬,yummy 。由於我哋食既係晚飯,都想有啲米落肚,點了蟲草花香菇滑雞飯,足料,雞件都算多,食材新鮮,兩人可以各分到兩碗。整體食物質素比相像中好,打破主題餐廳,食物平平無奇的定理,我同朋友都覺得呢餐好好食,希望有機會再黎。
大部分點心都印有B Duck 樣子,有點不忍吃,太可愛了。
蝦餃咬開後能見原隻大蝦,足料。
吉列黃金蝦用原隻蝦,蝦炸得剛好,沒有多餘的炸漿。