2018-02-21
去朋友家拜年 黎開黃埔 見到間九號水產唔知係咪新既 去揀左呢間拉麵試下裝修唔錯呀 難得有吧枱 就揀坐係吧枱首先黎一份小食-日式煎餃子 (5隻)入面係少菜多豬肉餡 咬一啖勁juicy 甜甜地 點醬油唔會咸 好好味再黎一碗特上辛辣味噌拉麵(直面)初時有直面同曲面揀 因為未試過 所以各叫一碗面食 直面係幼啲 感覺硬啲會更好食有咬口 呢碗辛辣湯底 已經係普通辣 但係好辣 佢既激辣我唔敢想像第二碗係特上原味豚骨拉麵(曲面)曲面就似似地公仔面 當然係煙un既 個人喜好普通口感就夠湯底就最基本既豚骨湯 好濃好香兩碗既豚肉都燒得超香 有四片 小小肥肉 好味對於我呢啲芽菜控再追加一份芽菜食再黎三個小食吉列炸豪外脆內多汁鮮甜 香牛肉薯餅內有少量洋蔥 我就麻麻地 最後成個比朋友食哂 佢話係叫左咁多款最好味既小食炸紫菜墨魚咀黎到好香紫菜味 食落都好重紫菜味 有小小蓋過墨魚味 但係好爽脆 紫菜味輕手啲會更好叫左三枝梳打飲品 分別蘋果 桃 同提子三枝都試下 個人認為桃同提子都好飲 感覺fresh啲食左咁多野400蚊有找,都算抵既
裝修唔錯呀 難得有吧枱 就揀坐係吧枱
首先黎一份小食-日式煎餃子 (5隻)
再黎一碗特上辛辣味噌拉麵(直面)
第二碗係特上原味豚骨拉麵(曲面)
兩碗既豚肉都燒得超香 有四片 小小肥肉 好味
對於我呢啲芽菜控再追加一份芽菜食