2019-01-17 1756 views
又去咗九龍灣搵食,呢間比較偏僻嘅陶源酒家,原來午市都幾多人架,好彩同事有訂位,如果唔係實要等位啦鮑汁鳳爪呢個鳳爪煮得好入味,鳳爪好林,花生亦都好夠多,食落口嘅感覺,好有骨膠原嘅質感叉燒酥酥皮夠鬆化,叉燒餡亦都夠多叉燒王呢個叉燒王認真好食,正宗半肥瘦嘅叉燒,有肉汁唔會乾同硬,配上蜜汁,啖啖肉嘅滋味爽爆咕嚕肉每件咕嚕肉都先經油泡,肉嘅外層成為脆皮,但保留了肉汁,名正言順一件脆皮咕嚕肉鹹水角夠熱到,夠脆皮鹹魚肉粒炒飯炒飯有水準,炒完嘅飯係一粒粒,唔會一pat pat,雞粒同埋菜粒夠豐富,每啖飯都有好多餸喺度,仲有鹹魚香甜。裝修來講,比平時嘅陶源酒家低咗一個檔次,燈光有少少昏暗食物質素好,但價錢較貴

鮑汁鳳爪

叉燒酥

酥皮夠鬆化,叉燒餡亦都夠多

叉燒王

咕嚕肉

鹹水角

夠熱到,夠脆皮

鹹魚肉粒炒飯

裝修來講,比平時嘅陶源酒家低咗一個檔次,燈光有少少昏暗

食物質素好,但價錢較貴
$150 (Lunch)