2017-11-12 567 views
今日去長沙灣探完朋友,諗住喺附近食晚飯,點知咁啱見到一間泰菜門口有人派波波,原來係呢間泰菜館做緊推廣。横掂諗唔到食乜嘢,不如就試下新鋪頭啦。入到餐廳,可能新開張關係,見到D裝修都好新淨企理,檯凳都擺得頗整齊。睇下個餐牌, 二人餐都有幾款選擇,不過朋友算大食,就叫咗個$358餐。個餐有好多選擇,除冬陰功湯外、可選泰式滷豬髀或海南雞、青咖哩又可揀雞/牛/豬/雜菜、飯又可揀白飯/油飯或加$10轉蒜蓉包,加上炸蝦餅、飛天通菜、同兩杯飲品,真係好豐富喎。鮮蝦冬陰功湯冬蔭功湯好濃郁,材料充足,仲有幾隻好大嘅蝦同好多菇。加上香茅、青檸、南薑……等香料,酸酸辣辣,非常惹味。泰式海南雞飯海南雞雞肉味濃,非常軟滑,雞皮爽滑而不油膩,沾上醬汁更能突出雞肉香味。泰式炸蝦餅蝦肉好彈牙,蝦餅炸得香口而一點也不油膩,配上泰國甜酸醬,非常開胃。青咖哩雞除雞肉外,內裏還有很多泰國茄子,加上香滑青咖喱汁,拌飯一流。飛天通菜通菜選用幼嫩通菜,加上豆醬和少少辣椒調味,青擰梳打食完飯飲番杯青檸梳打,喉嚨好舒服。要特別一提,我覺得這餐廳嘅服務唔错,員工態度親切,主動送上骨碟,我哋對菜單有不明白的地方,員工在繁忙時間仍不厭其煩的解

鮮蝦冬陰功湯

泰式海南雞飯

泰式炸蝦餅

青咖哩雞

飛天通菜
通菜選用幼嫩通菜,加上豆醬和少少辣椒調味,

青擰梳打
食完飯飲番杯青檸梳打,喉嚨好舒服。

要特別一提,我覺得這餐廳嘅服務唔错,員工態度親切,主動送上骨碟,我哋對菜單有不明白的地方,員工在繁忙時間仍不厭其煩的解釋清楚,值得嘉許。