2008-08-07 9 views
去康怡JP睇戲, 平時好少在此區搵吃, 在OR找到這間的豬潤 comment都幾好, 仲有茄湯底添, 一於叫小二陪我試試.原來由小二公司行來超近(等我之前仲白擔心會行寃枉路添, 嘻), 可能當時未夠七點, 加上又落雨, 只有一檯客咋! 我當然唔理, 搵個卡位坐低後便點吃.為鮮茄豬潤而來, 當然不作他選. 我地選了配丁麵(百物騰貴, 個麵本身加了價外, 丁麵需另加$2呢!! 之前食友報料是不而加錢的.) 除丁麵, 我地都打算多叫一個小菜套餐, 餐牌和牆上黑板所寫的, 共有數十款供選擇. 最後點了咕嚕肉. 事後發覺此菜於早年雜誌上也有介紹呢!!先來的是店方以一碗滾燙的熱水替客人把碗筷浸住, 感覺衛生, 先加印象分!再來是例湯, 節瓜雖有點渣, 但飲落夠火喉兼沒有味精, 被我喝清!鮮茄豬潤丁上場, 足有5大塊厚切豬潤. 豬潤處理得很好, 沒有異味. 咬落外皮脆口, 中間帶點粉粉的, 加上厚切, 口感很好, 我們一致贊好!! 湯底是很濃的茄味, 相信是落足蕃茄的. 但可能是我們點了丁麵的關係, 師傅將其味精粉也一併放入, 破壞了原本鮮茄湯底, 變得有點怪怪的. 建議配通粉

鮮茄豬潤丁上場, 足有5大塊厚切豬潤. 豬潤處理得很好, 沒有異味. 咬落外皮脆口, 中間帶點粉粉的, 加上厚切, 口感很好, 我們一致贊好!! 湯底是很濃的茄味, 相信是落足蕃茄的. 但可能是我們點了丁麵的關係, 師傅將其味精粉也一併放入, 破壞了原本鮮茄湯底, 變得有點怪怪的. 建議配通粉吃會更好, 若真的想吃丁麵, 可以提醒廚房不要下那味粉.

咕嚕肉份量唔少, 而且每件也是細細的, 可以一口一件. 外層炸漿唔脆, 幸好唔厚. 肉本身夠腍, 不會又硬又靭, 配上甜酸度剛好的汁, 很開胃, 伴飯吃不錯!

吃至中段, 已陸陸續續多了不少客人, 看見鄰檯的小菜賣相也不錯, 尤其是其中的魚香茄子煲望落夠惹味, 又吱吱響的, 好吸引呢! 還有那"沙爹脆皮雞"也好像不錯, 唔知幾時會再來呢???
$35 (Dinner)