2019-09-02 1419 views
最近發現周圍都開左唔同種類,各式各樣既打邊爐,我本身就對打邊爐呢件事非常有興趣,所以只要一上網搵到邊一間好少少嘅我就會搵朋友去試,今日又搵到一間喺佐敦嘅打邊爐,到咗嘅時候發現真係全場滿座,環境好乾淨,好簡潔,我諗呢間應該算係台灣火鍋。首先店員叫我地揀湯底,淨係揀湯底都有17個湯底俾你架,呢個對於我呢種選擇困難症嘅人來講,真係一個好大嘅考驗,所以我都係交俾我個朋友揀,最後我哋揀咗個花膠雞窩,叫咗湯底之後佢就俾我哋喺個電話個Apps嗰度落單叫嘢食,咁火鍋嘅配料就同出邊嘅差唔多,不過佢啲牛都幾新鮮嘅,幾有牛味係正式打邊爐之前佢哋呢度有個特色,就係鹹蛋魚皮啦,每張枱都有一份鹹蛋魚皮,枱面有唔同味道嘅調味料,你選擇左你想要嘅調味料之後,就將啲魚皮放落個紙袋度,然後就好似麥當勞Shake Shake薯條咁樣,一瞬間就有得食啦令一樣比較特別嘅嘢呢,就係佢呢度有一個雪櫃嘅冷泡茶,呢個我都冇喺其他打邊爐嘅地方見過,我揀咗一支及桂花烏龍,同埋烏梅山楂茶,就開始左今日嘅打邊爐啦,任食打邊爐係最好,唔使就住就住。我發覺呢間打邊爐都有好多唔同特色嘅丸可以食,種類豐富到食晒啲丸之後其實個人都已經飽咗,本身冇人仲可
我發覺呢間打邊爐都有好多唔同特色嘅丸可以食,種類豐富到食晒啲丸之後其實個人都已經飽咗,本身冇人仲可以叫一份雪糕嚟食,但係我哋都已經食唔落啦