2018-11-25
第一次食,星期日七點半左右等左幾個字有位,唔算耐。上到二樓,環境幾好,一貫嘅扒房暗淡浪漫燈光,整體都乾淨。不過一坐低發覺個位好大風,大風到連枱上面張餐紙都吹到翹起,向侍應求助,一位阿姐好心地幫手閂細左個風,有明顯改善,抵讚。不過一間餐廳空調直吹枱面明顯係會令食物速凍,仲要係賣熱辣嘅鐵板餐,細諗就真係麻麻。閂細左風之後張餐紙係翹起到定左型,可見風力有幾勁。落左單,餐包嚟,熱嘅,下面牛油都半融狀態,唔錯。忌廉湯係粟米忌廉,幾杰,味道係正常水準。之但係,朋友個餐包食到最尾嗰啖食到粒煙頭,直情食到個口有酸味煙味臭味嗰種,即時吐在餐巾上找侍應投訴啦。侍應來到,即時反應係想收走佢,連嗰粒嘢都冇認真睇過係乜嚟,然後表示啲包都係人地交嚟。見佢咁樣就唯有請佢放返低粒煙頭搵經理嚟啦。經理嚟到,落手將粒煙頭撥嚟撥去撥嚟撥去,最後唔好意思都唔多句,剩係收走左粒嘢,話俾過份餐包就算。成個感覺係我地拎粒煙頭出嚟屈佢咁 真係火都嚟,whatsapp已經有朋友話搵食環,朋友太善良話費事搞,咁唯有尊重事主啦。不過我就冇咁大方啦,點都要話下俾人知先得嘅。到主菜嚟,都等左ok耐,不過唔緊要,出晒煙啲油彈到周圍係係要等下嘅,
到主菜嚟,都等左ok耐,不過唔緊要,出晒煙啲油彈到周圍係係要等下嘅,上菜侍應都好細心提醒我地用餐巾紙擋住。但係一擺入口,問題嚟喇,個洋葱干邑雜菌牛柳粒,咸到飽和,仲要係用梳打粉夾硬乸到冧嗰種質地,差啲以為食緊茶餐廳牛肉,唯一分別係厚左啲囉。試左鐵板上面唔同位置左中右三嚿,都係咁咸,唯有放棄。
轉攻薯菜諗住食飽就算,點知連薯菜都係咸到飽和,完全唔想食第二嚿。同樣試左唔同位置嘅幾嚿都一樣。唔知係咪因為俾塊扒責住所以整咸埋。食幾嚿是日鈉吸收量已經超晒標。
成碟嘢最出色係嚿蕃茄,厚肉,多汁,最重要係,唔咸!係正常味!感動到我呢!個汁、洋葱同磨菇都好食冇問題,平心而論個汁本身味道唔差,有洋葱香之餘唔會滯,所以應該係牛柳粒出事。最後唯有食晒啲配菜算,飯或意粉都冇要。
朋友嗰碟雜扒就正常發揮,起碼嚿牛扒正常冇乸過,黑椒汁有香味但唔算辣。唯一好笑係塊鐵板,拱形嘅,仲有散射式嘅裂紋,啲黑椒汁喺兩邊向低窪地區流淌,咁都可以繼續用?真係環保到想頒個獎俾佢
最後餐飲冇得加錢轉特飲呢啲就唔講啦,傳統嘢點都有人buy嘅。但我就唔會再嚟囉。
好耐冇試過食餐飯食到咁冇癮。
當時我㩒緊電話唔係好聽得清楚,事後朋友講返,佢話當時個經理撥完一輪之後仲話唔係煙頭嚟,我朋友話:你睇下,紙嚟個喎!你睇清楚啲! 最後個經理先拎走左粒嘢,由頭到尾唔好意思都唔多句添。由頭到尾嘅態度係對件事一啲都唔重視。