2024-03-22
夜晚同朋友們相約嚟呢間泰國餐廳食飯,一齊重溫吓對泰國美食ge思念。餐廳營造出濃厚ge泰國風情,彷彿置身於遙遠ge曼谷街頭。我哋點咗幾款大家都想食ge,其中鹽燒烤魚係必推菜式之一。魚肉鮮嫩多汁,外層佈滿香脆鹽麴,啖啖豐富ge口感食唔停。椰汁雞湯係另一款推介,散發著椰香加埋鮮嫩雞肉,微酸中帶有椰香,飲落非常開胃。芒果糯米飯暫時係香港食過最好味ge。芒果ge鮮甜同糯米飯ge口感完美結合,令人愛不釋手。飛天椰菜苗有D辣,但椰菜苗非常嫩脆,唔食得辣可以揀蒜蓉炒。蒜蓉包外表金黃酥脆,內裡鬆軟濕潤,蒜香撲鼻。椰汁冰夠哂清涼,解辣一流。青檸茶酸甜清新,建議少冰。這家泰國餐廳用它道地的泰國美食征服了我們的味蕾。每一道菜都散發著鮮明的泰國風味,讓我們彷彿置身於曼谷的大街小巷。無論是鹽烤魚的鮮美、椰汁雞湯的柔和、芒果糯米飯的甜蜜,還是蒜蓉包的香脆,每一道菜都帶給我們一份特別的美味。我們享受著美食,同時也享受著與朋友共度的時光。這是一個讓人心情舒暢的晚餐,猶如一場美食之旅,讓我們更加思念著泰國的風味。
飛天椰菜苗有D辣,但椰菜苗非常嫩脆,唔食得辣可以揀蒜蓉炒。
蒜蓉包外表金黃酥脆,內裡鬆軟濕潤,蒜香撲鼻。
椰汁冰夠哂清涼,解辣一流。青檸茶酸甜清新,建議少冰。