2014-06-26
今晚去左銅鑼灣做野,難得過香港區,當然食埋晚飯先反屋企啦。係openrice搵食,搵到呢間食蛋包飯嘅盛八食堂,之前冇試過,但因為係出名蛋包飯就好想去試下。 7:15到已經有七八個人等緊位,不過我地等左十五分鐘就有位lu。入座前已經諗定食咩啦,梗係蛋包飯同出名蛋三文治啦。我地叫左一個牛肉蛋包飯,一個雞肉蛋包飯配燒汁/cream mushroom汁。牛肉蛋包飯係食極唔肥男朋友嘅,見到賣相我就…好混亂好多嘅汁,我試左小小,汁溫度唔夠熱,蛋雖然夠軟但只係蓋飯面冇全個飯包住而且好薄。汁嘅味道就好日本味--偏甜,我唔鍾意。到我個雞肉蛋包飯,嘩,賣相差好遠。靚好多。呢個係好正宗成個用蛋包住,蛋好滑好軟又易切開唔會散,另外蛋皮唔會太厚,可惜雞蛋味道唔夠香濃,呢個飯配cream汁好味d, 汁入面有少量蘑菇片,飯係香草飯好夠熱 但汁嘅温度都係唔夠熱,所以食起黎有d膩。 到蛋三文治,係賣相最好嘅一款,烤過嘅包配超厚雞蛋,切成幼身三件,好易食,起碼唔會食到d蛋跌哂出黎先啦。雖然好似冇加鹽入去煮d蛋,但都食唔到好濃蛋嘅香味,但就夠滑夠嫩。整體黎講食物味道都ok,係選蛋同汁嘅温度可改善嘅話就最好啦!另外服務員都好
另外服務員都好smart又好態度,good!
我會再黎食蛋治ka