2018-08-18 217 views
長洲碼頭右邊,除左海鮮,粥都好出名。有2間大排擋有粥食,見都夜了,所以食埋野先返屋企。上次試了第一間,今次就試一試這間江記。好多客人食緊,咁多人一定唔差啦!這間除了粥品,還有鹵味、小菜、炒粉麵。好有鑊氣,見師傅好有技巧炒炒炒,好勁好有力,炒出來好香!見其他客人好多叫豉汁炒蜆,香度十足!今日我們叫了粥及炒米粉(大),另外好姊妹喜歡雞,就叫了半隻發財蜆芥雞1. 莞茜蠔仔粥熱辣辣,見婆婆在煮粥,好綿綿香香的粥,好多蠔仔又香莞茜,下一下火(蠔仔有少少殻,小心食)2. 炒米粉平時好少叫,因為怕硬同乾!點知一點也不乾,好夠味道,又多材料(火腿、菜、蛋、芝麻)又幾好味哦!唯一是米粉比較細碎了點3. 發財蜆芥雞(半隻)好大碟,好多雞!雞好滑又嫩身!蜆芥比較咸,配白飯會好適合,估唔到發財是髮菜,好耐無食過!

這間除了粥品,還有鹵味、小菜、炒粉麵。

1. 莞茜蠔仔粥
莞茜蠔仔粥

2. 炒米粉
炒米粉

3. 發財蜆芥雞(半隻)
發財蜆芥雞

2018-08-18
$50 (Dinner)
莞茜蠔仔粥
炒米粉