2010-06-04
其實唔止一次去新小泰皇食飯, 不過一想食泰國菜就會唸起小泰皇, 因為佢地既出品好正宗, d海鮮都好新鮮, 老闆講佢地既海鮮係日日清唔會留過夜, 雖然聽落間間都係咁講, 不過食落就知係唔係啦, 不過真係好好味同好新鮮.之前去撞啱佢地一周年party, 我地幾條友係到食完飯之後係到飲野, 佢地仲請我地一齊玩, 我覺得佢地好熱情仲好nice. 今次我地又去食飯,佢地仲認得我地, 真係好記性, 佢地仲整左一個沙律比我地食, 真係好地道, 類似木瓜沙律但係有d米線係裡面, 味道又同木瓜沙律有d唔同, 好辣, 不過越辣越想食, 佢地介紹左一個炒辣蟹比我地, 味道有d似中國人既避風塘炒蟹, 不過當然泰式哩種既味道比較豐富d,而家唸起都想食 .仲有個辣椒膏炒蜆, 其實係花甲來既, 哩個真係要讚吓, 唔單止個汁好味唔會搶左蜆既鮮味, d蜆好甜好新鮮, 唔係養左幾日無鮮味果種. 我地叫左個蒜蓉飽來點個汁, 唔一定要叫咖哩來配先好食. 仲有佢地d甜品,我最鍾意係椰汁西米糕,唔太甜, 合我謂口.加埋飲品加一, 埋單五百幾蚊. 價錢合理. 環境幾舒適, 不過而家既天氣,座係室外可能有d飛蟻飛來飛去,有d怕.