2018-12-30 83 views
我同男朋友不嬲都中意食麻辣野,自從去左重慶之後就對重慶火鍋念念不忘,所以今次就決定試下呢間重慶過江龍!首先講下個環境,間餐廳都幾大,加上我地兩個人坐左張四人枱,啲座位好闊落,每張枱都有usb充電位,同埋有個小圍巾等啲汁唔好彈到件衫,好貼心既安排!另外每人都有兩對筷子,一對長既用黎淥野,另一對短既用黎食野。小食方面有花生同醃蒜頭食,蒜頭我興趣不大,但花生炒的幾香。今次我地叫左麻辣湯底(中辣)拼松茸野菌湯,雙拼係計貴啲嗰個湯再加$20,而本身呢兩個湯都係$160,所以雙拼就$180。雖然一開始都覺得偏貴,但黎到就覺得呢個質素黎講其實唔算貴。湯底上左之後侍應比左兩隻碗我地裝個菌湯飲,個湯底超濃郁,係出去就咁叫燉湯嗰隻味,同埋有好多菇係入面,完全唔係味精溝水嗰啲頹湯,果然一分錢一分貨!而個麻辣湯啲辣椒同花椒都超多,十分足料,但食野既時候要小心,成日食肉或者鵝腸嗰時會包住左個花椒,咬爆左之後搞到個口痺晒…調味料方面,枱面本身就有個調好左既醬料,入面有啲蒜蔥同麻油,正宗重慶火鍋就係麻辣湯淥完野之後點麻油,之前聽啲重慶人講咁樣食係可以等啲野食無咁熱同埋香啲,我係香港從來無見過呢隻咁正宗既食法,真係好

調味料方面,枱面本身就有個調好左既醬料,入面有啲蒜蔥同麻油,正宗重慶火鍋就係麻辣湯淥完野之後點麻油,之前聽啲重慶人講咁樣食係可以等啲野食無咁熱同埋香啲,我係香港從來無見過呢隻咁正宗既食法,真係好似返左重慶食咁!同埋佢個調味料碟有兩邊,一邊比你放醬料,另一邊有個隔比你點完醬料之後放過去隔一隔啲油,食嗰時就唔會食到成口都係油。不過如果食唔慣點麻油都可以去自助醬料區嗰到自己調,有蔥、蒜、芫茜、辣辣醬、豉油、麻油……我食麻辣湯嗰時就點麻油,食菌湯就點豉油,個豉油甜甜地,都幾正!

之後終於到重頭戲,就係啲野食!我地叫左羊肉、重慶伸腿瘦鵝腸、鴕鳥肉、豬腦、娃娃菜、重慶小麵、五色小籠包、蝦滑同埋叫左杯冰粉。本身重叫左苕粉,但今日無晒,不過好彩無晒,因為今餐食到超飽,有埋苕粉應該會食唔晒。一開始叫完覺得可能會唔夠食,諗住食完一輪再叫,但個份量比想像之中多,所以如果兩個人食,再叫少啲都ok。

羊肉

首先講下個羊肉,偏瘦,無乜蘇味但有羊肉既香味,麻辣湯淥超好食,同埋擺得好靚,呢碟野都幾多,四個人share都ok。

鴕鳥肉

之後講下鴕鳥肉,今次係我第一次食鴕鳥肉,我覺得無論口感定味道都係介乎豬肉同牛肉之前,但鴕鳥肉比其他肉嫰,店員話煮兩三分鐘,但佢話煮耐左都唔緊要,因為會愈煮愈嫰,好神奇!有時真係煮到唔記得左佢,之後拎返上黎都重係好嫰。同埋佢醃得幾好食,我覺得下次黎都可以再叫。

重慶伸腿瘦鵝腿

跟住講下鵝腸,佢有分兩隻,一隻係香港肥鵝腸,另一隻係重慶瘦鵝腸,咁食得重慶火鍋緊係試重慶嗰隻啦。店員話呢隻鵝腸左右拖十五下就食得,同埋佢地研發到呢隻鵝腸係可以熟左但唔會卷埋一齊,重係keep到直既,我就唔知點樣做到,但個口感的確比平時嗰到彈牙。同埋佢有啲冰係下面冰住啲鵝腸,上碟既時候重有個花係面,碟野靚食都食得開心啲,哈哈!

五色小籠包

五色小籠包係唯一一個寫住必食既野,咁緊係要試下啦!店員話呢個小籠包重係試驗階段,如果煮嗰時穿左會退返錢比我地,但煮左五個都無穿。今次係我第一次食唔係蒸既小籠包,五隻色代表唔同既味,黑色係黑松露、白色係原味、黃色係人參、橙色係蟹粉,重有隻我食完都唔知咩味,我覺得最好食既係黑松露味,好重黑松露味,正!佢唔似平時啲小籠包咁薄皮,始終因為要係湯到煮,所以皮既厚度同薄皮既水餃差唔多,同埋每粒咬開都有肉汁,味道幾鮮甜,整體係值得推薦既。不過我唔係隻隻味都咁中意,希望以後可以單點其中一隻味啦。

娃娃菜:切開左,呢個大細幾易熟同埋食得方便啲,我地全部都菌湯煮,好鮮甜,份量都幾足,叫一份菜兩個人食都已經好夠食。

蝦滑

蝦滑:啲蝦滑好彈牙,同埋有啲蝦肉係入面,增加左咬口,令到口感更有層次。我地煮煮下有店員過黎幫我地整,佢教我地每整完一舊都可以將隻匙羹浸一浸熱湯,咁就蝦滑就唔會痴住隻羹,用左呢個方法即刻好整左好多!同埋睇落雖然唔多,但唔知點解好似食極都重有,呢個質素黎講自己出去買可以都差唔多價錢。

重慶小麵

重慶小麵:好似同之前食既重慶小麵都質唔同,但都係彈牙好食既麵。第一舊放左係麻辣湯嗰邊煮,痴左一堆花椒同辣椒上黎,辣到頂唔順,所以第二舊就放左係菌湯嗰邊煮,煮熟先去麻辣湯嗰邊浸一浸,咁就差唔多啦。真係唔煮小麵都唔覺個湯原來咁辣。

豬腦

豬腦:男朋友唔食豬腦,所以我自己食晒兩舊,但麻辣豬腦真係超正!之前去重慶食嗰時,當地人教我地豬腦係一開始就放入去,食到最後先拎返出黎食,因為豬腦都要煮幾耐下,加上煮耐左都唔影響口感,所以我都係一黎就放係豬腦落去由佢煮,煮到索晒啲湯既精華,好香又好嫰,不過好多人都唔敢食豬腦,所以成日都要自己食,so sad…希望以後會搵到識欣賞豬腦既朋友同我一齊食啦!我個人覺得成晚最好食就係豬腦,麻辣火鍋必食!

冰粉

冰粉:解辣消暑必食,之前去重慶日日都食兩三碗,今次第一次係香港食,呢間係將冰粉整到野飲咁,配啲花生芝麻果乾,配火鍋食幾得意既,尤其係食完個麻辣小麵之後,真係好彩有佢!同埋呢個冰粉本身係唔甜既,店員會另外比個紅糖水你自己加入去較甜度。

我地今次無叫酒,但我發現呢間野啲酒都幾平,啲啤酒都係廿幾蚊枝,Tower都係三百幾,重有清酒同紅酒飲,唔去吧黎呢到食下火鍋飲返兩杯都可以,我地應該係少數無飲酒既枱,因為當我知啲酒咁平既時候我地已經好飽,下次再黎要留肚飲返兩杯。

呢間野個餐牌每樣野食都有寫建議煮既時間,最啱我呢啲手殘一旅,成日都唔肯定熟未,又驚煮太耐唔好食。加上店員都好好,有時見你好迷惘都會過黎幫手睇下,又會教你點煮,又會幫手睇下熟未等,服務唔錯。同埋火鍋煮到少水既時候,店員會幫手加返湯,唔係就咁加水就算。同埋成日都會幫我地較火,我地全程都無理過個火,都係放心放比佢地。

整體黎講呢間野食物質素、環境同服務都好唔錯,價錢算偏貴,我地兩個人食連埋加一都要差唔多八百,但我地係叫得太多野食既,我估每人三百左右應該都已經夠飽,加上我地得兩個人,淨係湯底錢每人都$90,所以多人食應該會抵食好多。我覺得呢間野啱一班朋友一齊食,再小酌幾杯傾下計。或者懷念地道重慶火鍋既人都可以黎食下,始終香港地好少有啲咁正宗既火鍋,雖然貴左少少,但一分錢一分貨,我覺得咁既質素黎講其實都唔算貴既。
羊肉
鴕鳥肉