2014-05-19
朋友介紹左天后有間食全牛既hotpot私房菜,講真平時hotpot多數都係食吓本地手切肥牛、海鮮、丸、餃子等等,點會只係食一樣野架... 但係聽完朋友講又好似幾得意,於是就試吓book位試吓何謂之食全牛啦... 點知... 原來都幾fully booked... 好彩都有期可以去試吓。去到個度既大廈都要望吓先知係邊度因為要上樓... 上到去地方唔係太大,一眼望晒,但係感覺幾舒服幾乾淨... 唔知係咪我個鼻太敏感呢... 未食就好似已經索到有牛味(haha可能太肚餓啦)。坐低之後佢地就會介紹吓今晚Menu有乜食,會有牛邊d部位比我地食,個日無既部位佢地會將個部位名牌反轉。其實佢講完個部位名同介紹左係邊個部位,我都已經唔記得邊度打邊度啦... 所以我就影左個d部位名... 但係睇左個名都唔知係乜... 好彩佢地每上一碟都會講一次俾我地知個部位名同到底係牛既邊個部位咋。於是我就邊食邊做功課咁,寫底係張相度... 不過都唔知有無記錯d部位名 haha.感覺好得意,Hotpot應該係好中式既野... 但係頭盤有點西式感覺,牛柳蕊配上紫洋蔥絲,感覺好清新,另外仲有冬瓜蓉牛肉羹同個steak san
去到個度既大廈都要望吓先知係邊度因為要上樓... 上到去地方唔係太大,一眼望晒,但係感覺幾舒服幾乾淨... 唔知係咪我個鼻太敏感呢... 未食就好似已經索到有牛味(haha可能太肚餓啦)。坐低之後佢地就會介紹吓今晚Menu有乜食,會有牛邊d部位比我地食,個日無既部位佢地會將個部位名牌反轉。其實佢講完個部位名同介紹左係邊個部位,我都已經唔記得邊度打邊度啦... 所以我就影左個d部位名... 但係睇左個名都唔知係乜... 好彩佢地每上一碟都會講一次俾我地知個部位名同到底係牛既邊個部位咋。於是我就邊食邊做功課咁,寫底係張相度... 不過都唔知有無記錯d部位名 haha. 感覺好得意,Hotpot應該係好中式既野... 但係頭盤有點西式感覺,牛柳蕊配上紫洋蔥絲,感覺好清新,另外仲有冬瓜蓉牛肉羹同個steak sandwich都好正。
跟住佢地就再上唔同既部位比我地... 但係當我地見到第一碟既時候... 我地四個人當時有個疑問,每人咁細碟會唔會飽架...
首先第一碟係池板同牛胸尖,佢地介紹既時候提到佢地會每碟match左兩種唔同texture既牛,我既感覺係池板肉質好幼嫩,牛胸尖就有點油油地,一齊食既感覺幾得意。跟住係牛利托同金錢展 跟住到牛柳邊同封門柳,,我地幾個都覺得個封門柳好正好鮮味。然後到牛頸同腩底,個腩底真係好正好正好牛味。佢地話唔係成日有架,因為唔靚既佢地唔會要... 我覺得我好好彩有幸有得試 haha 之後仲有牛脊,好味到我地再encore呀。仲有佢地既生麵,唔知點解好好味... 我地問左佢地係邊度買... 原來外邊無得買架,佢地特別訂製架... 佢地要求麵廠用多d蛋去做...唔怪得咁正啦! 佢地在中途介紹左d啤酒比我地配hotpot,我都係第一次飲呢種啤酒,佢地介紹左三種味道比我地,有 Raspberry Wheat, Yakima Red and Chocolate Porter,我地兩個女仔都鍾意Raspberry Wheat,而兩個男士就鍾意Yakima Red。後來我地再試左Chocolate Porter,不過感覺唔係好重chocolate味 haha 估唔到佢地會有兩個好好味既西式 甜品creme brulee 同 木糠布甸。 真係咪睇佢細細碟咁樣,原來都飽架... 不過真係第一次感受到牛每個部位真係唔同味架... 西餐食牛既時候我就只係感受到個texture唔到,味又唔係好覺得唔到,但係今次hotpot真係食到唔同味。