2016-12-20
貴陽牛肉粉係貴陽既特式小吃, 用黃牛 牛骨髓 精製米粉煲成既湯 足足煲足5 分鐘 配以酸菜 芫茜牛肉 成為十分有風味既貴陽牛肉粉 見佢寫得甘吸引於是就點左紅燒牛肉粉 52 蚊 辣一上枱 就有好勁既牛肉香味 另外湯底雖白色 但一樣聞到好香既牛味, 而 牌既上面會教你點食 首先飲一啖湯 湯底同煲左好耐既老火湯一樣 十分香濃 又夠滑, 然後落自己鐘意既調味 醋 豉油 貴陽炒辣椒 同麻子粉 , 最欣賞係你可以因應自己喜好加多同少, 辣椒粉好香好有風味 , 而麻子粉亦都製作出色 撈埋落湯底入面更香 湯底入面有酸菜 芫茜等增加口感 牛肉十分軟滑 盡吸辣汁 同湯底 yummy, 而最好食係佢既粉 叫蒸氣米粉 口感就同切得好幼身既蒸腸粉一樣 十分軟熟 喺香港真係未食過甘特別口感既粉 整體色香味俱全 !貴陽辣雞湯粉 48蚊而辣雞湯粉都唔少野 湯底除左同牛肉粉一樣既濃香牛味外 仲有好多香料 尤其係麻子 辣椒 雞肉炸過炒過醃得好夠雞味 就算浸得耐都唔會太林 而佢既蒸氣米粉吸左辣汁後更惹味 感覺就好似水煮類食物浸住好香退潮既米粉甘鹵蛋 8 蚊出面既蛋白醃好似台灣既鐵蛋甘比較煙韌 整體既味道好濃 好適合放埋落湯
紅燒牛肉粉 52 蚊 辣
貴陽辣雞湯粉 48蚊
鹵蛋 8 蚊
出面既蛋白醃好似台灣既鐵蛋甘比較煙韌 整體既味道好濃 好適合放埋落湯底一齊食!