2016-08-22 209 views
另一半在西環讀中小學,趁着地鐵西港島線已開通,今天就到西環一遊,了解他孩童時的歡樂時光,逛下逛下,就行到觀龍樓,亦被樹牆附近的一間日式燒肉店吸引,燒肉店的設計比市區的多了一個outside area,街頭附近已聞到陣陣的燒肉香味。餐廳提供的調味料很簡單,只有燒汁丶蔥、檸檬。首先,點了一客牛燒盛盒,包括了牛肋肉,和牛胸腹肉,黑豚腩肉,雞腿肉和羊仔肉 牛肋肉及和牛胸腹肉的雪花平均,質素高,燒起上來不會太油,沒有加任何調味,味道已覺吸引。黑豚腩肉是薄切的,不太韌。雞腿肉切得夠厚身,啖啖肉而且俾我燒老左都仲系好滑。另外,羊仔肉都十分有驚喜,羊肉有少許皮,燒起來有點可接受的羊羶香,食落仲有淡淡的香草味整個拼盤都很高質素,價錢合理,如果想試多幾種唔同肉類,不坊一試鐘意食燒肉既人又點止叫一盤咁少,我地再點多了一碟 - 黑豚臉頰肉,我地選配了麻辣汁,一路燒更飄來麻辣的香味,與咬落爽身的臉頰肉好配,正!!!兩隻食肉獸都想叫番碟菜中和下,餐廳提供可燒的菜選擇多,不過,我地只選了沙律菜用來包生菜包(韓式版),餐廳提供的麵豉醬味道偏甜,本人就十分喜歡。另外,還點了蒜蓉包,用錫紙燒左一陣就逐片逐片放左爐面燒,食

另外,還點了蒜蓉包,用錫紙燒左一陣就逐片逐片放左爐面燒,食起上黎更脆身。
最後,點了客甜品作結,炭燒咖啡慕絲,咖啡味香濃又軟滑,仲有脆脆的朱古力粟米片做餅底,like!!!

食完呢餐已經有一種好掛住的感覺,已夾好9月頭要再黎挑戰和牛!!!!
2016-08-14
$320 (Dinner)
  • 牛燒盛盒