2017-11-11 1085 views
今日有人買咗Eclair嚟探我!其實之前一直都未食過法式泡芙,同時我對泡芙都無特別喜愛,原因一嚟講起泡芙都會諗起日式先,而且覺得法式泡芙始終都係適合下午茶食(但邊有咁得閒又咁神心會用下午茶sad)佢唔似糖水咁定性咗喺晚飯後食,又唔會好似蛋糕咁大眾,所以佢比我嘅感覺介乎可有可無中間。不過今日一試L'Eclair de Genie嘅泡芙又幾令我驚喜!一盒四隻Mini Eclairs口味分別係 Blackcurrant, Salted Caramel, Vanilla Pecan & Raspberry。每一條嘅fillings都做得好飽滿,毫不吝嗇地注滿每一吋空間,絕無偷工減料,而且好creamy唔油膩。味道亦都做到好真實,以Raspberry為例,佢真係做到紅桑子酸酸甜甜,又好juicy嘅味道,唔係人造色素添加劑嘅味道,即使配合filling都唔會一味死甜,係有層次嘅口感。我亦都好想推介大家試Salted Caramel,鍾意食拖肥糖嘅人一定好鍾意食呢款!焦糖味好rich,海鹽嘅味道更加帶出個種香甜。總括L'Eclair de Genie真係做到佢強調嘅「新鮮製造」「幼滑忌廉」「玩味設計」外型本身不在話下,件件都咁精緻,toppings加晒分,味道同freshness都唔馬虎,即使放咗喺雪櫃一晚都依然好好食。如果想試法式甜品,Eclair比起其他例如Macaron或Feuille似乎更加容易得到大眾歡心,普遍唔鍾意食甜品嘅男士都鍾意食呢個!一條eclair三十幾蚊又唔算貴,但我覺得mini box比起regular size更加抵食,一次可以試多幾隻唔同嘅味,平時探親也好,散水餅又好都好適合!
2017-11-04
TakeAway