2024-11-24
今日嚟咗位於天后嘅新餐廳,主打蒸氣海鮮。個人覺得好方便嘅,店入面只設有一個餐牌,book位嗰陣只需要通知幾位嚟就得。餐廳環境好日式風格,而且係喺高樓一眼望晒去可以睇到維港view。第一次嚟唔知view仲咁靚嘅miss咗啦😭日落時或者無人機表演一定好正feel。一個set每人$888有10幾道菜,整體嚟講好抵食,全部食材都新鮮,又處理得好乾淨,侍應態度都好好。我哋特別鍾意呢幾道1⃣️阿拉斯加長腳蟹——除咗刺身頭盤之外嘅另一道主角,肉好嫩滑新鮮,さすが係阿拉斯加長腳蟹,手同腳嘅肉都比一般嘅蟹嚟得多,又比較厚實2⃣️芝士櫻花蝦鮑魚——老婆特別鍾意嘅一道,所以特別強調一定要同大家分享呢個。芝士同櫻花蝦嘅配搭好特別,喺出面未食過嘅味道。最後我嗰份都讓晒畀老婆食3⃣️日式蟹皇雜炊——蟹黃熬煮所以好鮮香,濃濃嘅蟹味。好似蟹粥但味道又比蟹粥更加濃郁,好好味回味嘅一道4⃣️新鮮野菜盛合——睇落去普普通通嘅一道,一上嚟嗰陣我都覺得店家係咪想hea我㗎?但係好意外嘅,蒸好之後口感依然係脆口嘅,而且水分滿滿咁保留住,淨係咁食都得5⃣️龍蝦湯蒸蛋配蟹肉——配料好高級,一般出面畀嘅蟹都係蟹柳,好少會食到真嘅蟹肉。蟹肉又畀得好足,蒸蛋
5⃣️龍蝦湯蒸蛋配蟹肉——配料好高級,一般出面畀嘅蟹都係蟹柳,好少會食到真嘅蟹肉。蟹肉又畀得好足,蒸蛋同龍蝦湯嘅組合又唔會破壞咗大家嘅味道同口感,超級惹味