2021-12-02
早排呢間麵包舖搞咗個抹茶祭好多人都去排隊買,懶得滯就冇去到排隊,平時都好多人買佢嘅麵包,盒子同bagel🥯其實第一次食佢哋舖頭嘅出品係canelé,但個人麻麻地呢樣食物🙈咁啱上次食咗佢哋嘅scone都幾鬆化~今日見到有新品,決定畀多次機會佢嚟試下佢嘅甜品同麵包🤪甜品寫係抹茶tiramisu,諗住前幾日咁多人好評佢哋嘅抹茶包實冇死啦😩最頂有半粒抹茶macaroon,但唔知係咪雪得太耐所以有啲硬,係要用牙力咬個種硬🤥頂層有啲紅豆都算煮得綿,但下面嘅抹茶creamcheese同蛋糕體都唔係好食得出抹茶味,係偏甜膩,個人麻麻地🥲另外仲買咗個麵包叫紫·糬,係麵包入面塞滿紫薯餡同麻糬🤤麻糬好夠軟糯,但冇紫薯餡咁多,作為麻糬fans想多啲麻糬因為太好食唔夠喉😩🤍另外想讚麵包體超鬆軟咬落去會識回彈個種🥰不過紫薯餡偏甜,唔係好啱個人口味🤭然後發現好似呢間嘢啲出品都係比較甜,亦都可能係因為我鍾意重抹茶味😂 下次可能試下其他鹹包先😛
甜品寫係抹茶tiramisu,諗住前幾日咁多人好評佢哋嘅抹茶包實冇死啦😩 最頂有半粒抹茶macaroon,但唔知係咪雪得太耐所以有啲硬,係要用牙力咬個種硬🤥頂層有啲紅豆都算煮得綿,但下面嘅抹茶creamcheese同蛋糕體都唔係好食得出抹茶味,係偏甜膩,個人麻麻地🥲
另外仲買咗個麵包叫紫·糬,係麵包入面塞滿紫薯餡同麻糬🤤