2019-10-30 145 views
阿木台灣麵 #旺角呢間台灣餐廳雖然係新開張,但係已經吸引左好多人排隊。上網留意到原來佢哋家族喺台灣度賣麵已經有60年歷史,因為個女唔想祖傳嘅技術失傳,於是嫁到嚟香港之後都喺香港開返間台灣餐廳。紅燒牛肉牛筋麵 $69我自己好怕紅燒牛肉嘅湯底好大浸酸酸地嘅藥材味,今次呢個依然會食到牛同埋藥材餚出嚟嘅香味,但係又唔會覺得太酸,不過亦都唔算太濃郁。麵條方面,可以揀加$3轉關廟麵,但係落單嘅時候店員推薦佢哋自家製嘅麵條,話更加索湯。聽到唔使加錢嘅麵條仲好過要加錢,所以我哋即刻轉翻佢哋原本嘅麵條。雖然佢哋係沿用老店配方,每日手工製作,但係我自己略嫌煮得有啲淋,而且冇想像中咁濃味。相反,啲牛肉同埋牛筋就真係好好味。佢哋用嘅係金錢腱,每塊都有成隻手咁大,仲要有成1cm咁厚。雖然厚,但係一啲都唔韌,仲幾乎入口即溶。同樣地,啲牛筋亦都非常軟腍,好滑脫脫好淋。而且無論係牛肉定牛筋,都同樣非常入味。味道:4.1/5 (啲肉真係好好好好正,但係麵條就麻麻,湯底不過不失)性價比: 4/5芝士肉鬆蛋餅 $42好欣賞呢一間嘅蛋餅,尤其鍾意佢嘅皮!唔係嗰種煎到好香脆嘅蛋餅,但係就好煙韌,好鍾意呢個口感!而且入面啲肉鬆亦
阿木台灣麵 #旺角

紅燒牛肉牛筋麵 $69

性價比: 4/5

芝士肉鬆蛋餅 $42
好欣賞呢一間嘅蛋餅,尤其鍾意佢嘅皮!唔係嗰種煎到好香脆嘅蛋餅,但係就好煙韌,好鍾意呢個口感!而且入面啲肉鬆亦有少少脆,鹹鹹地更配埋芝士一齊食真係好正!
味道:4.7/5
性價比:4.3/5

家傳鹽酥肉便當 $59
鹽酥肉比較少聽,而且講到係家傳,所以決定試一試。其實嗰炸粉同鹽酥雞差唔多,不過幾欣賞佢鹽酥肉嘅份量都幾大,之前曾經喺另一度食過啲鹽酥肉嘅炸粉仲厚過啲肉,但係呢一間就真係食到啖啖肉,而且肉質都幾淋,冇因為炸完之後變到好鞋。
至於個肉燥飯就一般,肉燥嘅份量比較少,絕對唔夠撈晒成碗飯,而且唔算好多肉,醬汁亦唔算特別濃。
另外嗰便當中配有一啲酸菜、花生麵筋同埋青瓜,味道都係正正常常,普通配菜。
味道:3.9/5 (啲肉幾正,但係飯同配菜冇乜特別)
性價比: 3.5/5

整體來講,最欣賞呢間餐廳嘅蛋餅,另外佢哋嘅肉類食品唔錯,包括佢哋嘅紅燒牛肉牛筋同埋鹽酥肉,但係啲飯面就麻麻哋,未至於好好味,但係得閒經過都可以食下。
紅燒牛肉牛筋麵
芝士肉鬆蛋餅