之前試過九龍灣分店既龍城冰室,覺得好好食,今次行經銅鑼灣就順道試下佢銅鑼灣間分店。餐廳係地鋪,一入去店員已經會幫你量體溫,餐廳所有員工都戴住口罩好注重衛生。一直覺得冰室最大既好處係野食款式,中又有西又有而且價錢仲好親民。今次叫左個焗鮮茄豬扒飯、鐵板西冷牛扒、避風塘豆腐同腐乳通菜,跟餐加少少錢叫左凍檸茶同檸檬利賓鈉。首先上左野飲,檸檬茶叫左少甜少冰甜度岩岩好,利賓鈉偷左男朋友一啖,比想象中無咁甜,男朋友覺得好好飲。之後開始上野食,餐廳出餐既速度都好快,第一碟黎左通菜,腐乳汁好夠,食每條菜都好濃腐乳味,菜都好新鮮唔“孩”,加埋少少蒜頭更吊味,分量好多,食個菜等成餐成個感覺健康d。 之後就上左豆腐,超級推薦呢個避風塘豆腐勁好食!!炸粉薄薄一層好香脆,入面豆腐熱辣辣同埋入口即溶,兩者超級夾,外面咬落香脆入面豆腐好滑,一粒大細啱啱好,少少鹹味做前菜啱曬,而且一碟勁多粒先三十幾蚊!然後就黎左焗豬,熱辣辣香噴噴,個飯好足料,一大塊豬幾舊番茄加洋葱仲有少少芝士。個豬扒軟熟易切,切做一塊塊一匙羹包曬飯同豬送入口超級滿足,咬落完全唔靭,飯亦焗得好香口。另外汁既分量亦都足夠,唔會話食到最後d飯乾爭爭。最後到西冷牛扒,特登轉左黑椒汁,牛扒就係要配黑椒汁先好食XD覺得呢個扒拍得住扒房既水準,一d都唔吝嗇塊扒好大一塊仲配左3舊小唐菜。個扒熟度啱啱好,厚厚一塊好淋好吸汁,而且好香牛味, 有d位仲有筋咬落勁香口,完全滿足到想鋸扒既享受。另外要一提既就係佢跟牛扒餐既薯菜並唔係薯條,而係真係一大舊薯仔用錫紙包住,上面仲要有芝麻醬,食落去覺得比薯條健康,而且好大一舊好特別,係有少少介乎薯蓉同粒狀薯仔之間既口感,清清淡淡幾好食。兩個人食左咁多野超級飽,但cp值勁高,暫時黎講龍城都真係食過既冰室入面第一位。
2020-03-11
  • 避風塘豆腐,西冷牛扒