2016-03-09 560 views
再一次同朋友來到The Grill Room食晚飯了,真的好開心~而今次就點了一份set dinner、starter、main同兩杯milkshake,準備大食一餐Hahaha~ 先來set dinner的entrée,今次係巴馬火腿溫泉蛋配黑松露荀沙律。賣相好吸引,嫩綠色的露荀放底,配上卷起來的粉紅色火腿,中間係滑溜溜白雪雪的溫泉蛋,好似一朵花咁好有春天味。露荀口感又爽又清甜,而且入口帶有黑松露的香味,好有自然的味道,再加埋巴馬火腿的咸香同充滿蛋香又滑溜的蛋汁,令整道entrée的味道好豐富,好好食。 之後有豐富的starter,就係Trio of copper pots,包括有三文魚他他、香炒磨菇及蒜香炒蜆配上烤過的麵包。三文魚他他mix溫泉蛋,口感好滑而且充滿蛋香。而炒磨菇及蜆,味道好惹味,磨菇炒得爽口,蜆肉又沒沙,處理得好好。三者夾香脆可口的麵包食好正,好食到停唔到! 之後係main燒大蝦配香草蕃茄汁扁意粉。大蝦燒得好惹味,還保留到蝦的鮮甜味,肉質爽口彈牙,好食!意粉嫩滑得來唔會好腍有彈性,配埋酸酸甜甜帶有香草味的蕃茄汁,好夾而且好醒胃! 我最期待的蜜糖柑桔汁
巴馬火腿溫泉蛋配黑松露荀沙律

Trio of copper pots

燒大蝦配香草蕃茄汁扁意粉

蜜糖柑桔汁燒豬腩配焦糖蘋果

我最期待的蜜糖柑桔汁燒豬腩配焦糖蘋果終於來了。呢個燒豬腩真係不得了,一咬落去先係脆卜卜的外皮,之後係質感軟滑好腍的脂肪,最後係口感結實的豬肉。口感豐富之餘,每一口都充滿豬肉香同好有肉汁,好正。最重要的是個汁,甜中帶微微的酸同柑桔香,令食燒豬腩時沒咁肥膩,及令味道更豐富!
朱古力布朗尼配法式馬卡龍

最後係甜品朱古力布朗尼配法式馬卡龍,賣相好靚,馬卡龍甜度剛剛好,而且口感鬆軟,。朱古力布朗尼,質感結實得來入口好軟滑,朱古力味好濃郁配上香草雪糕,好好食。
Salted Caramel(前)及Nuts Bout Tella(後)

最後點少得飲左令人好happy的Nuts Bout Tella,充滿香濃美味的榛子朱古力味的milkshake,仲有條繽紛樂比你嘆,超正!及味道特別的Salted Caramel,milkshake充滿焦糖味,但唔會太甜,因飲落帶少少咸,中和甜膩感。

今晚呢餐真的令我好滿足,沒令我失望!
2016-03-02
Type of Meal