2016-03-16 405 views
今日太早出到尖沙咀,見半熟工房剛剛開門,就想入去睇下有沒有半熟芝士撻賣~但原來未出爐~等緊之際見到有呢樣新出品,叫做“葉子派”。 店員向我介紹這款新產品是日本很出名的常見手信,味道似蝴蝶穌甜甜地的。小女孤陋寡聞都係第一次見呢樣食物,不過見個樣子成塊葉子咁可愛,又話似蝴蝶穌,就貪得意買來試試啦!本來沒有什麼大期待,諗住都係一塊餅乾而已,但一吃覺得有驚喜!咬落口有d似千層穌,入面真係有好多層的~口感好酥脆,烤焗得好香~ 相當唔錯呀! 連入面既酥片都好香牛油味!葉子的表面仲佈滿一層楓糖,所以食落口帶少少甜~楓糖味亦令成塊派錦上添花!之前亦食過幾款產品(芝士撻,芝士蛋糕,朱古力蛋糕)都覺得正,令我對半熟工房的出品都幾有信心

葉子派
2016-03-06