筆者介紹:人稱「肥佬B」,自2009年加入openrice,一直以openrice用作bookmark餐廳用途。踏入三十之年,心廣體胖嘅我quota遞減,故每逢可以出街食飯定必事前做足功課,以免浪費quota,希望透過寫食評同大家分享飲食心得和介紹我嘅口袋餐廳。作為新界仔嘅我,更與女友相約「每月港島一餐」,有興趣就即刻follow我啦!呢排唔知乜事,明明話節食但又係咁食食唔停,無計啦,打邊爐真係好吸引,而今晚又係去邊爐食肆林立嘅荃灣大鴻輝,上18樓試試個雞煲火鍋!雞煲曾經都風靡一時,無他嘅,雞煲特別嘛,就連我d新加坡朋友黎親香港都叫我帶佢地去食雞煲!當日係平日夜晚九點幾食特價個輪,唔洗點排隊就上到去,如果食早段嘅朋友要有心理準備排起碼5分鐘lift先上到去!由於係心血來潮想食所以無book檯,上到去拎飛仔,等左15分鐘左右就入得!牆上有收費指引,十分清晰,價錢同一般差唔多!餐廳佔地幾大,樓面設計適宜,用紅色櫈做主調,幾搶眼醒神!坐低叫過雞煲後就出去巡視一下,每個區都分得幾好,一目了然好方便,衛生環境亦理想!等上雞煲期間亦發覺碗碟都印有餐廳logo,都幾特別,而個碗亦要讚一讚,就係讚佢夠

呢排唔知乜事,明明話節食但又係咁食食唔停,無計啦,打邊爐真係好吸引,而今晚又係去邊爐食肆林立嘅荃灣大鴻輝,上18樓試試個雞煲火鍋雞煲曾經都風靡一時,無他嘅,雞煲特別嘛,就連我d新加坡朋友黎親香港都叫我帶佢地去食雞煲

牆上有收費指引,十分清晰,價錢同一般差唔多!

餐廳佔地幾大,樓面設計適宜,用紅色櫈做主調,幾搶眼醒神!

自助蔬菜區

等上雞煲期間亦發覺碗碟都印有餐廳logo,都幾特別,而個碗亦要讚一讚,就係讚佢夠大隻!咁就可以裝多d食物,食嘅時候又會方便好多!

雞煲黎啦!因為我個好有性格嘅女朋友唔食得辣所以叫左唔辣,呢個雞煲真係食過數一數二。
先講雞件,唔似之前食過嘅俾D雞頸雞腳你,好多都有肉,一定係冰鮮雞,但肉質嫩滑鮮甜無冰鮮味;
其次係個汁,同之前食嘅唔同,呢個汁惹味偏甜,無左個d好重味嘅調味,一口接一口!
唔知如果叫麻辣會唔會仲好味呢?
雞煲
食完個雞煲就加湯打邊爐,餐廳標榜打邊爐唔洗點豉油,我就不敢茍同,個湯太淡無乜味!
生料都係個d啦,唯一吸引我嘅係個響鈴,之後再講!

由於食生料前已經食左兩轉菜,所以生料叫得三轉,百零蚊咋,唔洗去到咁盡啦!
牛肉同豬有兩款,第一輪叫左雪花肥牛同梅頭,兩樣都普通!

第二輪叫特級肥牛同腩片,個人覺得呢兩樣好食d,但都係一般貨色

然後就係重點推薦食物,響鈴!一般火鍋店通常都係俾係超市街巿買到個隻現成盒裝響鈴俾你,唯獨好耐之前去過小肥牛食過一次新鮮炸,自此不能忘懷,我見呢間食評有即炸所以先黎,上到檯就肯定係自家製,用手指測試溫度係唔熱嘅即係唔係即炸,唔緊要。放湯索哂d湯汁,再加上d炸油,真係好香好好食,如果係新鮮炸就真係不得了,番黎淨係食呢樣都值回票價!
響鈴

海蝦又係啦,新鮮,前後十隻全部都無霉,不過略嫌唔夠蝦味,可能係普通貨色關係!
海蝦

打完邊爐又黎到雪糕環節,其實每次黎親荃灣打邊爐都會去松記買糖水番屋企食,所以火鍋店嘅雪糕唔會食好多,但係呢度嘅雪糕就真係好失敗,似食緊沙冰多過雪糕,我個整甜品好叻而又好有性格嘅女朋友話係因為唔夠奶!算數,慳番d位食松記!
雪糕

雪糕

總括而言,雞煲好食,生料一般,響鈴係亮點如果係即炸更佳,雪糕唔得,環境服務都好好!
2018-08-01
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$150 (Last Night Supper)
自助蔬菜區
雞煲