2017-05-19 1176 views
今日補祝母親節,來到西菁街嘅友緣餐廳,之前媽媽經過話好想試下。店員安排窗囗位俾我地,靜d 又冇咁迫。 點蠟燭好有情調,睇menu 時店員送上免費嘅welcome drink蜜桃乳酸飲品,唔凍,唔太甜,啱我口味。我地叫套餐,可以享受「一元美食大放送」,每套餐可加一份。有幾个選擇,香煎法式鵝肝、香蒜包糠焗扇貝,我地就選了香煎大蝦伴薯蓉同埋挪威三文魚伴雜菜沙律。雖然係一蚊,但絕對唔馬虎。大蝦煎得好香,肉彈牙,薯蓉香滑。三文魚沙律菜新鮮而且份量幾多,酸酸地嘅醋汁令人開胃。南瓜湯好香滑,食到南瓜蓉,感覺好健康。烘暖嘅牛角包好香牛油味,鬆脆。法式酥盒焗田螺(升級+$42)有幾粒田螺好足料,濃味嘅醬汁再加焗溶左嘅芝士,酥盒香脆。烤美國頂級肉眼扒配黑椒汁10oz $228點了五成熟,但因為牛扒係薄切,有點過熟了,不過牛味十分濃郁。邊位有少少脂肪好甘香。伴碟用勝瓜好特別,媽媽好喜歡焗薯。石斑柳伴北海道帶子配鮮茄忌廉汁 $178石斑柳有成吋厚,煎至皮金黃香脆,肉質鮮美彈牙,份量十足。醬汁用鮮茄切粒似salsa 好清新唔會膩。北海道帶子嫩滑。十分滿意這個主菜!法式焦糖燉蛋$38喺餐廳食creme brule

法式酥盒焗田螺(升級+$42)
有幾粒田螺好足料,濃味嘅醬汁再加焗溶左嘅芝士,酥盒香脆。

烤美國頂級肉眼扒配黑椒汁10oz $228

石斑柳伴北海道帶子配鮮茄忌廉汁 $178

法式焦糖燉蛋$38
喺餐廳食creme brulee 哩個價錢真係超值,面頭焦糖脆皮,燉蛋都幾滑,有蛋香。店長仲好有心思咁送左支24k 金玫瑰俾我媽媽真係好surprise!

整體質素好高,服務十分貼心,(除左上前菜嘅時候,湯、牛角包、沙津同另外兩款前菜同時間一齊上菜,令我同媽媽應接不暇之外),店員嘅態度十分好,反應又快。最緊要係氹到媽媽歡喜,絶對物超所值!

2017-05-16
$270 (Dinner)
Celebration
Mother's Day