2016-10-24
原本約好左朋友係佢公司附近等佢收工一齊食飯,點知佢臨時有個會議要開,結果還是一個人食晚飯。於是求其揾間食肆,最後去左茶木台式休閒餐廳。一出見有人等位,餐廳內的座位亦坐滿人,我這個懶惰的人不想再四圍走,唯有係度等位。幸好等了一會兒便有位。我點選了一主菜,一小吃,一飲品。香草明蝦鮮菜沙拉 $68原來都幾大盤,幾多料,內有已剝殼新鮮大蝦4隻,大蝦有鮮味,蝦肉結實爽口,紅椒和車厘茄新鮮,脆麵包粒很脆和香口,沙律菜和生菜很爽脆,爽口,食落口爽爽聲,原來已淋了沙律醬在底,已經夠晒味,店員還遞了一個醬汁,樣子似泰式醬,但其實亦係沙律醬,酸酸地,幾開胃。櫻花蝦培根芥末奶油手作麵$72店員遞上桌時,已聞到好香奶油味,蝦味。手作麵有厚度煙煙韌韌,有口感,雖然有少少厚,但不是硬身,好有奶油香味,唯本人覺得咸少少。櫻花蝦整隻連殼,細細隻好似蝦米甘款,連殼食亦很腍,容易咬。櫻花蝦本身亦有少少咸味,亦有其蝦味。培根即是煙肉,煙肉甘香,還有一些菇菌,蝦籽一齊煮,令這個麵更加豐富。宇治抹茶奶蓋 $33每次點台式飲品我淨係識珍珠奶茶,所以今次我點了宇治抹茶奶蓋。淡淡的抹茶香味,不會過甜,唯奶味太重,蓋過了抹茶味,夠冰
我點選了一主菜,一小吃,一飲品。
每次點台式飲品我淨係識珍珠奶茶,所以今次我點了宇治抹茶奶蓋。淡淡的抹茶香味,不會過甜,唯奶味太重,蓋過了抹茶味,夠冰凍,份量亦夠大杯。 一個人食飽後,坐著慢慢嘆飲品之際,望望餐廳的裝潢,都是以木色為主,有種森林郊外感覺,這時候,電話聲響起,朋友告知佢剛開完會,可以一齊食飯,此時此刻我無語,只好陪伴佢去其他地方覓食。