2018-09-01
1968 views
香港大學莊月明樓飯堂,係幾個香港大學嘅學生飯堂之一,特別係9月嗰陣時候幾間香港大學嘅其他飯堂都做裝修期嗰陣,我哋嘅一日三餐都真係靠曬佢啦。cym飯堂嘅食物大部分都係 十分經濟,飯嘅價錢都係約十零蚊到三十零蚊左右,如果唔加野飲,基本上唔會超過40蚊 。好似pepper lunch甘嘅鐵板燒飯餐都係38蚊左右,十分抵食。食物本身味道就適中偏淡少少,除左湯之外冇咩落味精,香港地有咁平嘅飯都算係咁啦。C y m開咗咁耐,間唔中都會轉一轉下啲餐牌,唯獨有幾個餐牌係基本上長年都唔會轉,其中一個就係口水雞餐,有飯有湯有滑雞唔包嘢飲都係30蚊左右,可謂十分之經濟C y m記口水雞飯餐啲雞大部分都好嫩滑好好味唯獨有個美中不足嘅地方就係,雞嘅部位好似抽獎咁,唔一定係啲非常多肉嘅地方變咗每次食嘅滿足程度都唔同。但係30蚊左右,仲想點丫?大約食6次,會有一次少肉d,咪當為健康著想食少d肉 lolC y m嘅口水雞,基本上係標準嘅辣雞,麻辣嘅程度定唔係好正宗,入口唔會話好麻。基本上味道似係比較香嘅辣椒油同配料灑上雞上面,就完咗喇。今日有幸食到雞髀位置,小弟已經大滿足了!湯係紅青蘿蔔煲豬骨湯飲落係覺得落咗少少味精
C y m記口水雞飯餐啲雞大部分都好嫩滑好好味
湯係紅青蘿蔔煲豬骨湯
飲落係覺得落咗少少味精嘅,但係之後都唔會口渴所以問題都唔大。成個餐食完啱啱好夠曬飽,唔使再另外買嘢食👍
如果各位行開香港大學呢頭,又冇特別preference,只係想食一啲比較經濟少少嘅嘢嘅話不妨黎香港大學嘅飯堂食,除咗c y m嘅飯枱之外,仲可以去太古樓嗰一邊嘅學生canteen食出名嘅米線,或者自定配菜意粉都係30蚊就搞掂曬,保證你會有豐富而標準嘅一餐。