2015-01-08
一直欣賞華星冰室嘅茶餐,快趣好味份量夠,睇雜誌知道華星客棧喺西環開張,過嚟捧吓場。新店門面闊落搶眼,由2014年12月2號開始,試業期間,早午市依舊做招牌茶餐生意兼售新鮮出爐麵包,6點後做小菜晚飯。 店內一貫光猛新潮玩味十足,金字招牌,雀籠燈飾老土吊扇,玻璃櫃串起好幾排雞翼,原來就係招牌菜之一嘅鴛鴦糯米釀雞翼。一坐低,侍應依舊敏捷,遞上一本圖文並茂武林秘笈,又係搞GIMMICK嘅MENU😆,我信佢叫咗萬佛朝宗同化骨綿掌😆😆杏汁燉白肺湯$58原盅燉湯,杏汁味濃郁,一開蓋已經湧住出嚟,豬肺瘦肉都腍滑無渣,仲有白菓平衡杏味,水準媲美利園級數,無諗過喺茶餐廳食到😳,強烈推介👍👍👍鴛鴦糯米釀雞翼$48招牌菜之一,顧名思義係用白糯米同紫米,蒸熟加金華火腿、瑶柱、蝦米及冬菇,釀入去骨雞翼內,串起風乾後炸至金黃,皮脆肉嫩惹味飽滿,啖啖肉唔使𠼱骨,正👍👍金箔京式賽螃蟹配鎮江醋$108賣相一身貴氣,雪白賽螃蟹鑲嵌一個生蛋黃,上舖不少金箔,迎風搖曳,賽螃蟹結實欠幼滑,粉質太重而且膩口,但味道尚可。海鮮雜菜㷛$108大路煲仔菜,海鮮包括班片、鮮魷同海蝦,菜蔬同菇類用料新鮮,水準以上。
杏汁燉白肺湯$58
鴛鴦糯米釀雞翼$48
金箔京式賽螃蟹配鎮江醋$108
海鮮雜菜㷛$108
今日試嘅菜式唔算多,但創意十足,做形味道有驚喜,加上秉承華星高效率殷勤服務,希望下次再嚟試秘笈內其他菜式。