2020-11-09 787 views
介紹返我最喜歡的麵包。其實已經幫襯左好多年,以前市面只有連鎖麵包店,質素差到唔知食咗幾多化學野落肚,食過麥田緣之後真係返唔到轉頭,曾經油麻地都有分店架。麥田緣賣台式天然酵母麵包,有很多款式及味道,麵包控嘅第一位一定係蜂巢,另外松露芝士、卡門系列和唐寧伯爵皇冠都好好吃。蜂巢 $35蜂巢其實係一個低調且巨型嘅麵包,無奶無油,用龍眼蜂蜜及酸種製成,沒有濃郁餡料,純粹係享受麵包,啱晒麵包控。麵包非常厚實,咬落軟綿加淡淡清甜蜂蜜味,實而不華。如果麵包太大個,我會切片雪落冰箱保存,咁就唔使一次過食好多了。吃時舖上濕的廚房紙,再放入電飯煲加熱。
介紹返我最喜歡的麵包。

蜂巢 $35