2022-04-13
原來大埔墟有一間客家私房菜,多得朋友推介我先知道😍呢道主打客家菜,但有別於傳統客家菜,經過廚師改良升級,料理中絕無味精。保留傳統客家菜味道時亦更健康🌱餐廳裝修好有心思,用木系作主調,有古代客棧感覺。有手繪壁畫,牆上有手寫餐單,亦有乾花作佈置🌾🦑 #姐婆尤墨蒸小鮮肉 ➖ 💲55用砵仔蒸嘅肉餅。因為加咗尤墨膽汁,所以顏色變咗黑墨墨。但加返少少蔥花,整體賣相都可以。肉餅仲混合了手打豬肉同蝦醬,味道咸香,口感滑溜彈牙,非常出色!好適合送飯🍚🐔 #港式生煎洋蔥雞柳 ➖ 💲48生煎雞柳充滿肉汁,以天然香料醃肉,味道更香。洋蔥都煎到焦香,好好味道。☕️ #月桂奶茶 ➖ 加配💲10必點💯店家自家種植地中海品種嘅月桂葉調配出來。入口淡淡幽香,好獨特,醇滑口感。【龍門客棧】📌 #大埔懷仁街7號地舖
🦑 #姐婆尤墨蒸小鮮肉 ➖ 💲55
🐔 #港式生煎洋蔥雞柳 ➖ 💲48