2017-03-08
同相識廿年好耐冇見朋友聚一聚,選擇了大家工作地點附近的工廈餐廳,我哋好早上到去所以未有客環境真係好舒服(當然加上未有其他客所以好靜),我哋坐喺窗口邊,少少涼吹住風咁食真係堅似去咗戶外嘆咁! 講番D嘢食先,兩個男人梗係懶得揀,就食佢個Set Din$338 二人餐算好抵,先嚟餐湯(甘筍南瓜忌廉湯),個湯唔稀濃度啱啱好,仲有粒粒甘筍南瓜蓉,有少少o趙感最impress係呢個沙律,起初都係諗住普普通通沙律菜加酸酸甜甜醋咁,點知有薄薄既芝士帶出香味,沙律菜本身好滑,食落都脆口爽口! 唔一定要咩都有,又蕃茄又粟米咁,簡簡單單反而好清新好好食!除咗個二人餐,我仲另外叫咗個頭盤"風乾火腿水牛芝士"我自己就好鍾意食水牛芝士,又唔漏,加番parma ham真係超夾又Fresh,所以我一定話好食之後主菜上枱啦! 有8oz肉眼扒同埋vodka penne先講塊扒,配菜好簡單! 最緊要件扒掂,我叫咗5成熟,外面睇個樣煎的時間應該較得好適中,唔會太熟太熱出哂煙。脂肪都唔算多,只係有少少位肥,煎出嚟特別香切開好易,裡面呈粉紅色啱啱好! 冇血水流出,入口唔乾,Juicy! 冇血醒味,仲有好重牛味同好香調味(感覺似炭
講番D嘢食先,兩個男人梗係懶得揀,就食佢個Set Din $338 二人餐算好抵,先嚟餐湯(甘筍南瓜忌廉湯),個湯唔稀濃度啱啱好,仲有粒粒甘筍南瓜蓉,有少少o趙感 最impress係呢個沙律,起初都係諗住普普通通沙律菜加酸酸甜甜醋咁,點知有薄薄既芝士帶出香味,沙律菜本身好滑,食落都脆口爽口! 唔一定要咩都有,又蕃茄又粟米咁,簡簡單單反而好清新好好食! 除咗個二人餐,我仲另外叫咗個頭盤"風乾火腿水牛芝士"
之後主菜上枱啦! 有8oz肉眼扒同埋vodka penne 先講塊扒,配菜好簡單! 最緊要件扒掂,我叫咗5成熟,外面睇個樣煎的時間應該較得好適中,唔會太熟太熱出哂煙。脂肪都唔算多,只係有少少位肥,煎出嚟特別香 切開好易,裡面呈粉紅色啱啱好! 冇血水流出,入口唔乾,Juicy! 冇血醒味,仲有好重牛味同好香調味(感覺似炭火燒的香味,但我估唔係) 長通粉普普通通不過不失,我覺得這忌廉醬汁有點過多,食落有點太漏,如果食咗這長通粉先,相信會漏到食唔落塊扒,不過整體都係好味! 最後來一杯只需要加多$7升級的Cappuccino,香濃好味,正正趕走剛才的漏漏感覺!
加上這裡環境,我覺得這家店真係一個不錯的選擇
Other Info. :
待應不時過嚟斟水,又很有心地介紹食物,服務態度超好