2020-01-13
午飯時間搵到呢間新餐廳,係上環一棟商廈入面,午飯勁抵食,原來開左一個月左右,仲做緊新張優惠,午市餐牌八折!仲包餐牌上任何熱飲,連cappuccino/mocha都唔需要加錢!呢度午市餐牌有中有西,送中湯,仲有碟中式菜!今日係花膠湯,我就決定唔食花膠烏冬,食西式野,就係番茄肉丸長通粉($88,八折後$70)。首先黎左碗花膠湯,一啲都唔腥,仲好濃味,原來用左食用花膠仲有煲湯花膠一齊煲,唔怪得知咁濃而且仲比普通湯更有膠質。味道好自然,調味剛好。呢度啲湯每日新鮮煲起,唔係番熱湯咁簡單!跟住就上長通粉,份量好大哦,大胃王既我都食得勁飽。通粉係al dente,夠咬口啱曬我。肉丸少少胡椒味好帶得出肉味,唔會淨係得麵粉充數。個意粉醬酸甜可口,好啱食啊。食食下上左碟菜,好驚喜!作為菜寶寶歡迎任何蔬菜,頓時覺得呢度好有家的感覺。飲品揀左Mocha,上班一族最需要咖啡因。呢度年輕咖啡師哥哥沖呢杯咖啡好夠咖啡味,而且用既可可粉唔會好甜,無蓋過咖啡味,抵讚!食左咁多野先$70,真係超抵食!環境又夠整潔,宜家新張又唔會好多人,傾計好地方。原來呢度老闆將來都想租場比社福機構安排下活動係呢度搞,所以都整左個好大既c
花膠瘦肉湯
跟住就上長通粉,份量好大哦,大胃王既我都食得勁飽。
番茄肉丸長通粉
Mocha
食左咁多野先$70,真係超抵食!環境又夠整潔,宜家新張又唔會好多人,傾計好地方。原來呢度老闆將來都想租場比社福機構安排下活動係呢度搞,所以都整左個好大既cooking area比喜歡學烹飪既朋友仔係呢度搞啲烹飪活動。