2016-05-09 313 views
近排壓力好大,大概可能係轉左新工關係,所以有個姐妹就捉左我去食個下午茶relax下。沒諗過佢會帶返我黎呢間多元化嘅Dk Cuppa Tea  而今次個主題係關於貓同野餐,名為『綠野遊踪』,一樣都係$298/位,兩位起。店鋪會每人送一套五張嘅魔法咭,每張都代表唔同嘅心情,而每款心情亦會配對一款相應嘅香薰精油同療效。好快Tea Set嘅花果茶 - 三重果香特飲,亦都送到上黎!花果茶用貓貓杯裝住,手柄仲係貓尾黎架 同時杯邊仲有蝴蝶許願卡,寫上願望之後,就可以貼係店內牆上 花果茶入面有紅莓、藍莓、黑加侖子,仲有薰衣草同玫瑰花  味道酸酸甜甜,莓香濃郁。除左可以解喝同幫助消化之外,仲有有助改善睡眠質素同月經運行,真係一啲都唔簡單 之後店員就叫我地一齊出去拎個野餐籃  原來今次係用籐籃裝住個Tea Set,打開之後就可以去搵貓咪嘅踪影。拎住裝滿貓咪造型食物嘅籐籃,再坐係青草嘅地氊上,就好似係郊遊野餐一樣。店員仲話,如果想借野餐籃出去郊遊野餐,都係只係需要比$600按金就可以!雖然我唔係貓迷,但仔細一睇,貓咪造型嘅Tea Set點心又真係幾精緻得意,每隻表情、造型同姿勢都唔一樣,吸睛度極
同時杯邊仲有蝴蝶許願卡,寫上願望之後,就可以貼係店內牆上
花果茶入面有紅莓、藍莓、黑加侖子,仲有薰衣草同玫瑰花
三重果香特飲
之後店員就叫我地一齊出去拎個野餐籃

雖然我唔係貓迷,但仔細一睇,貓咪造型嘅Tea Set點心又真係幾精緻得意,每隻表情、造型同姿勢都唔一樣,吸睛度極為高
今次Tea Set竟然有湯,仲要係龍蝦湯

份量的骰,兩啖就可以飲哂。而且龍蝦味濃郁,入面仲有細細粒嘅龍蝦肉
湯上仲加左少少忌廉,令口感變得更香滑!
龍蝦湯
除此之外,鹹點最為惹味係熱辣辣嘅酥皮小肉卷,外層入口鬆化,肉腸肉汁又多。再蘸上番茄醬,味道酸酸甜甜,唔會覺得膩。
酥皮小肉卷
之後就到英式鬆餅,又可以加店主嘅玫瑰花醬,淡淡玫瑰花味,配搭永遠都係岩岩好
英式鬆餅
而朋友最中意就係呢個法國鵝肝餅乾,餅乾香脆,鵝肝醬軟滑。再加上鵝肝醬放左杏仁碎粒同瓜子嘅,口感非常豐富。
法國鵝肝餅乾
係時間準備食甜點喇!今次有朱古力同雲呢拿泡芙,不過真係要快快趣食,唔係入面嘅雪榚就會溶。鬆餅亦都係有兩款口味,分別係朱古力同焦糖味。賣相雖然普通,但原來入面係流心

朱古力同雲呢拿泡芙、朱古力同焦糖味鬆餅
之後就黎到印有貓咪樣嘅日式焙茶芝士蛋糕,蛋糕質感幼滑,先滲出香濃嘅焙茶味,芝士味亦隨後慢慢滲出。
日式焙茶芝士蛋糕
當然最吸睛就係貓貓造型曲奇餅、馬卡龍、貓腳板朱古力同Cupcake。賣相精緻,真係有啲唔捨得吃。曲奇係貓貓嘅背影,上面有用左糖膠去畫出黎,味道略為甜一啲,而曲奇就係淡淡嘅抹茶味。馬卡龍外脆內軟,有綠茶同榛子味。
貓造型曲奇餅、馬卡龍
貓腳板朱古力原來內藏玄機,睇樣以往淨係得Dark Chocolate,但入面係有抹茶朱古力架
而最吸睛、最得人中意就係貓貓Cupcake,上面仲有隻小貓咪扒係到。抺茶味忌廉香滑,整體味道甘香清新。
貓腳板朱古力同貓貓Cupcake
最後,我今次最欣賞係加入左DIY環節,亦令我印像好深刻,就係龍蝦班戟
呢個小食有個名,叫『救救貓貓大行動』。班戟上印左貓貓腳印,入面仲夾住左貓貓餅乾。先要拎走貓貓曲奇,再放返龍蝦肉入去食。龍蝦肉新鮮爽甜,肉質結實,配軟腍腍嘅班戟,口感另有一番風味!
龍蝦班戟
食完之後,店員仲會鼓勵大家打卡同tag朋友,因為可以扭蛋同有機會拎到個貓貓茶杯
Type of Meal
Tea