2018-09-07
連鎖店與通街一色一樣的餐廳, 我和男朋友已經吃到厭了, 所以他與我最喜歡走到小巷尋幽探勝, 北角soul 9+ 是我地今次去探險發掘到的餐廳, 由地鐵站出黎其實只要3分鐘上樓梯, 方便得很。餐廳唔算太大, 但看得出小店有自己的風格, 不用冠冕堂皇, 但有得是溫馨小品的味道。今次叫了3道菜。煙鴨胸配墨西哥薄餅呢到菜有D 像北京片皮鴨, 用煙鴨胸取代油膩膩的鴨皮, 而墨西哥薄餅比中式薄餅皮厚, 另外又有大蔥同青瓜做拌菜, 果醬味道清新而不死甜。唯一美中不足的是墨西哥薄餅不算太好吃。燒美國豬鞍扒, 新鮮薯角, 雜菜沙律豬鞍扒兩面煎至金黃色, 既厚身大塊, 為方便進食, 廚師已切好一條條, 非常貼心。豬鞍肉質細嫩,外層微微焦, 肉味特濃而且十分軟腍多汁, 份量充足, 切開啖啖肉, 薯角新鮮即炸, 雜菜沙律有效解膩。鵝肝鴨肉意大利飯意大利飯煮得creamy, 有咬口又不會太淋, 鵝肝煎得香口, 與鴨肉相得益彰, 帶出香味, 香氣撲鼻。唯一美中不足的是意大利飯份量比較少, 只夠適合胃口比較少的女士吃。Overall 黎講, 小店fusion 菜幾有創意, 黎試試都唔錯。
今次叫了3道菜。
煙鴨胸配墨西哥薄餅
呢到菜有D 像北京片皮鴨, 用煙鴨胸取代油膩膩的鴨皮,
唯一美中不足的是墨西哥薄餅不算太好吃。
燒美國豬鞍扒, 新鮮薯角, 雜菜沙律
切開啖啖肉, 薯角新鮮即炸, 雜菜沙律有效解膩。
鵝肝鴨肉意大利飯
唯一美中不足的是意大利飯份量比較少,
只夠適合胃口比較少的女士吃。