2017-07-23
豬先生最愛就係台灣美食 什麼牛肉麵 鹽酥雞 魯肉飯 佢諗起就開心啦今晚旺角行街街 經過「老街」一於入去try一try「老街」環境相當old skool 很多懷舊poster及擺設 很有七 八十年代的感覺台式滷味拼盤有四款食物 包括係牛筋 豬大腸 豬耳及滷蛋鹵水味道算醃得入味 鹵水調味適中 不會過咸過淡牛筋炆得夠腍好易咬 豬大腸洗得乾淨有咬口份量唔少 做兩人前嘅前菜剛剛好!相反另一款台式小食涼拌小黃瓜性價比就無咁高了 細碟啲小黃瓜用醋醃過 味道既甜帶酸 應加入少許蒜同辣椒吊味 更顯惹味!小香腸拼鹽酥雞上碟時熱辣辣 台灣香腸豬先生最鐘意食了鹽酥雞一啖一粒 size岩岩好雞肉炸至外層香脆 但雞肉未算嫩滑多汁 而且鹽酥風味欠奉呢因為滷肉賣哂 所以改為台式肉燥飯肉燥飯果然大碗!主角肉燥味道濃郁 不會太油膩 好岩送飯食不過旁邊的雜菜粒另我們摸不著頭腦 加了雖然營養會均衡點 不過好像不太正宗啊牛肉麵叫左個終極版 滿漢大塊牛肉麵!滿漢意思有金錢 牛腩 牛筋 花枝丸及貢丸 相當豐富先飲一飲湯底 深啡色 甜中帶甘嘅湯頭 係好正宗及令人熟悉嘅味道 台灣風情出哂尼!牛牛全都好入味好軟腍 少食肉嘅豬小姐都忍唔
鹵水味道算醃得入味 鹵水調味適中 不會過咸過淡
牛筋炆得夠腍好易咬 豬大腸洗得乾淨有咬口
份量唔少 做兩人前嘅前菜剛剛好!
鹽酥雞一啖一粒 size岩岩好
雞肉炸至外層香脆 但雞肉未算嫩滑多汁 而且鹽酥風味欠奉呢
肉燥飯果然大碗!主角肉燥味道濃郁 不會太油膩 好岩送飯食
麵條彈牙有質感 整個套餐令人滿意
豬先生更是讚不絕口 大愛 「老街」嘅員工大都比較年輕 而且都好有禮貌 招呼周到 希望佢地保持住青春活力同幹勁 加油加油