2021-09-07
昨天中午到荃灣西開會 ,見到街上面嘅廣告寫住 台灣火車便當。 因為之前成日去台灣嘅關係, 成日都會響街好似當地嘅上班族一樣 ,會買當地嘅便當 。如果坐台鐵嘅話更加一定會買台鐵嘅火車便當, 因為火車便當係做得好精緻而唔係普通一個飯盒, 無論盒入面嘅擺款同埋味道都非常特別 , 因為佢係整定嘅便當,唔會太過熱辣辣 ,但係喺溫暖嘅狀態下都保持到美味, 呢個係火車便當嘅特別之處 。但依家疫情關係已經好耐冇出國 ,所以見到火車便當四個字即時眼前一亮 。不過喺香港有啲自稱台灣便當嘅地方 ,之前都試過好多次, 根本就唔係嗰樣嘢 ,完全冇台灣特色同嗰種味道 。 但係因為太耐冇食台灣嘢嘅關係 ,見到呢個街招都跟住摸上去 。原來呢間舖頭響工業大廈裏面 ,冇做堂食只做外賣 ,佢有四款飯分別係, 雞腿爌肉 ,鹽水雞 ,排骨同埋紅燒牛肉, 仲有台式飲品供應 。我叫咗一個鹽水雞便當同埋珍珠奶茶 ,然後拎咗返去 office 。當喺個袋拎出嚟時,竟然有驚喜 ,因為個盒唔係普通嘅外賣飯盒 ,佢係用返台灣台鐵嗰種火車便當盒 ,當堂一種熟悉嘅感覺返咗嚟, 感覺好似去咗搭台鐵咁 。跟住打開飯盒 ,更加喜出望外, 佢成個擺盤就
原來呢間舖頭響工業大廈裏面 ,冇做堂食只做外賣 ,佢有四款飯分別係, 雞腿爌肉 ,鹽水雞 ,排骨同埋紅燒牛肉, 仲有台式飲品供應 。我叫咗一個鹽水雞便當同埋珍珠奶茶 ,然後拎咗返去 office 。當喺個袋拎出嚟時,竟然有驚喜 ,因為個盒唔係普通嘅外賣飯盒 ,佢係用返台灣台鐵嗰種火車便當盒 ,當堂一種熟悉嘅感覺返咗嚟, 感覺好似去咗搭台鐵咁 。跟住打開飯盒 ,更加喜出望外, 佢成個擺盤就同台灣食嘅一模一樣 。台灣嘅火車便當一定有幾樣元素,會有配菜漬物 ,時令蔬菜, 肉類, 同埋會擺得好整齊填到個盒滿曬, 畀你一種好飽滿嘅感覺 。 我呢一盒係鹽水雞便當, 裏面有整整一隻雞髀 ,仲有玉米筍同埋薯仔。雞髀好緊緻有啲似走地雞嘅感覺 ,充滿鹹香味。我食得出薯仔係用橄欖油撈過, 每樣食物都有特別處理過 ,好有心機。 最緊要嘅係佢仲要獨立配一盒醬料喺裏面,呢盒醬料竟然係香菇肉燥 。重有係啲飯 ,粒粒分明又香口 ,真係好有台灣味,喺香港從未見過 。
今日繼續開會,我當然又去再幫襯佢 ,今次試一個叫做漳化雞腿爌肉便當。 同昨日一樣 ,一打開, 擺得好精緻 ,成個便當擺得滿滿咁樣。 三種漬物分別有紅蘿蔔白蘿蔔同埋青瓜, 酸甜適中 。蔬菜有高麗菜同埋四季豆。主食有半隻鹵水蛋, 竟然有啲糖心。 一隻鹵水雞下髀, 同埋爌肉 。五花肉煮得油香滿口 ,入口即化 。今次呢個便當嗰盒醬汁係蔥辣醬 ,呢個蔥辣醬不得了, 根本就係漳化食爌肉嗰間舖頭獨有嘅蔥辣醬, 竟然畀佢做咗出嚟。 呢個醬落埋落啲飯度, 根本就唔夠送飯 ,最後一粒飯都冇剩 。後尾我問返啲同事, 原來呢間舖頭係新開嘅 ,淨係開星期一至五做午市 ,搞到我想星期六日過嚟買都唔得。 希望呢間舖頭可以開到分店響出面,咁就有機會多啲食。真心推介 ,想食正港台灣味一定要嚟試。