2019-06-20
約左個朋友係將軍澳站覓食,2個人簡簡單單揀左呢間日本餐廳,唔係魚生壽司,而係咖哩飯,鰻魚飯,日式烏冬個啲。2個女仔唔敢叫太多野,所以叫左一個飯加餐,加多1個甜品,都夠哂飽而且閒日黎唔洗等位,首先黎既係跟餐(加$25,有湯,沙律同野飲)既沙律同麵豉湯,沙律清新。我唔鐘意麵豉湯,但呢個對比起其他餐廳好飲,一般都好淡味,但呢個落足調味,好好味吉列豬扒咖哩飯配半熟旅風蛋($98)咖哩稀稠適中,夠濃味,吉列豬扒炸得好脆,而且唔會太肥或太瘦,唔會好似岀面啲餐廳咁,咬落去一大舊肥膏,有好幾款唔同既蛋揀,我揀左旋風蛋,整得好靚又好滑,蛋包飯咁,好好味仲好岩打卡,隻蛋整到花咁靚。緣茶紅豆班戟($48)佢係即叫即製,所以要等30分鐘,佢係之前好流行既疏乎里班戟,好鬆軟,好厚身,佢既忌廉係綠茶味,配埋紅豆醬,味道好夾。推薦
吉列豬扒咖哩飯配半熟旅風蛋($98)
緣茶紅豆班戟($48)