2016-02-24
星期六要上班的日子真令人累, 雖然返到公司攪下呢樣攪下嗰樣都差唔多放工,不過山長水遠返到官塘區, 都幾食係野所以我會襯半日工作後, 嘆個 Hea Lunch小妹留意左 山脈流川 已經一段時間終於的起心肝由公司出發足足行左廿分鐘。Fine ~ 基本上我都幾鐘意行路, 但只限於無咁多人同車既地方。我相信有來過官塘區既人都明白我講緊乜。山脈流川位置不算難搵, 由官塘港鐵出約行十分鐘左右。此工業大廈 好像只有載貨電梯, 至小我搵唔到載客用的LIFT。人坐貨LIFT 直達三樓一打開已經見到 山脈流川 的燈箱高掛。店內 OPEN KITCHEN 一目了然。它們採用自助形式, 包括搵位, 取開水, 調味料以至點食物。所以搵左位後就可以出去櫃面點食物。當日胃口一般, 較想吃些輕巧的食物, 例如 酥.角.牛和鬆餅等(其實我一早已做左功課)。但兩款食物當日也沒有, 實在失望。眼見客人多數都點意粉類或All Day Breakfast ,但我又唔係咁有興趣, 在無乜野選擇下, 最終選擇了 Half Day Breakfast 。買左食物後可以乖乖地坐返埋位, 店員就會將食物奉上。先送來的 Cappuccin
不過山長水遠返到官塘區, 都幾食係野
所以我會襯半日工作後, 嘆個 Hea Lunch
我相信有來過官塘區既人都明白我講緊乜。
山脈流川位置不算難搵, 由官塘港鐵出約行十分鐘左右。
人坐貨LIFT 直達三樓一打開已經見到 山脈流川 的燈箱高掛。 店內 OPEN KITCHEN 一目了然。 它們採用自助形式, 包括搵位, 取開水, 調味料以至點食物。
所以搵左位後就可以出去櫃面點食物。
但兩款食物當日也沒有, 實在失望。
買左食物後可以乖乖地坐返埋位, 店員就會將食物奉上。 先送來的 Cappuccino
感覺是非常大杯, 好抵飲。
奶泡豐盈棉密,,咖啡濃郁味道純厚, 不酸, 蠻不俗的味道。
沒有拉花但灑上朱古力粉便是畫蛇添足 。
自選組合 Half Day Breakfast 北海渡3.6 牛乳炒蛋, 炒蘑菇和牛角包。 朋友讚這裡的牛角包所以我對它抱很大的期望, 但它雖然有微溫但咬落去完全感覺唔到鬆脆, 略帶牛油香, 但稱不上是有水準之作。 另外北海渡3.6 牛乳炒蛋, 雞蛋色澤不太鮮黃, 口感也不夠嫩滑, 蛋香也略遜, 而
且明顯地放涼了點, 實在失色 。
雖然食物與想像中有點落差, 但當看到Team Work 的年青人如此賣力地默默耕耘著,
我應為所有的缺點會成為他們的動力 , 努力經營下去。