2022-05-19
好食既餐廳有兩種,一種係用錢買高質食材,堆砌成一餐高級料理,靚既食材基本上點煮都會好食;另一種係用平民食物,靠廚師既功能料理成高質料理。而留民料理正正係後者!留民料理主打Fushion中菜,我地叫左好幾個小食。🐓 泡椒雞腳 ($46)總數有6隻雞腳。我本身唔食辣,係男朋友好辣,但個雞腳只係微辣,而佢做得好惹味,唔係淨係得個辣字!好食到連平時譚仔叫清湯既我都食左兩隻!(雖然飲左兩杯水😂)🐄 麻辣牛筋 ($96)同雞腳一樣,雖然佢辣,但唔係淨係得個辣字,係超香超好食,啲牛筋又要好冧好易咬。結果最後我仲食得多過好辣既男朋友!🧱金磚豆腐($68)本身我地兩個已經好鐘意食豆腐,哩碟豆腐係無得挑剔!個皮炸到好鬆脆,啲配菜有炸蒜同蔥,夾埋一齊食勁香口!🍢串燒拼盤($118)+ 原條茄子($42)個拼盤都好多款!有豬頸肉、五花腩、牛、雞翼x2同一串秋葵。啲調味一樣做到好惹味,去到哩到終於忍唔住,我地決定要叫兩杯啤酒配哩堆咁好食既小菜!😂條茄子配左木魚又出奇地夾,成條茄子都好甜!🐮 鹿兒島A5和牛膏片燴飯($198)個飯煮法有啲似Risotto,而配既料又似中式炒飯。雖然用左和牛膏,但食得唔油膩。明明已
留民料理主打Fushion中菜,我地叫左好幾個小食。
🐓 泡椒雞腳 ($46)
🐄 麻辣牛筋 ($96)
🧱金磚豆腐($68)
🍢串燒拼盤($118)+ 原條茄子($42)
條茄子配左木魚又出奇地夾,成條茄子都好甜!
🐮 鹿兒島A5和牛膏片燴飯($198)
個飯煮法有啲似Risotto,而配既料又似中式炒飯。雖然用左和牛膏,但食得唔油膩。明明已經飽晒,但因為好好食,結果都一粒米不漏地食晒。唯一美中不足就係最尾先食佢,俾濃味既串燒搶左佢個味!
🍻 黑白配 ($62)
我見個名咁得意,問左waitress 原來係白啤溝黑啤,waitress話無黑啤咁苦,我又好少見,就試左,又真係唔苦👍🏻
哩個隱世小店既位置真係隱世,撘西鐵轉輕鐵後都仲要行一段路仔,佢周圍都係住戶,相信全要做街坊生意。用普通食材煮到高質料理出黎,哩位廚師既廚藝絕對值得大家多多支持👍🏻
我食既途中都唔知講左幾多次「真係好好食」,希望聽到既人唔好嫌我煩啦,因為真係好好食😂